Отидете към основна версия

5 005 100

САЩ разкриха жертвите на Русия във войната, но отказаха да кажат какви са загубите на Украйна

  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • жертви-
  • джон кърби-
  • сащ

Украйна сама ще трябва да реши дали да предостави тези данни, обяви Вашингтон

Снимка: БГНЕС/ EPA

Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на САЩ, отказа да предостави информация за загубите на Украйна във войната, отприщена от Русия, предаде агенция Си Ен Ен.

Служителят на Белия дом подчерта, че САЩ никога не са предоставяли подобна информация и няма да го направят.

"Украинците са жертвите тук, Русия е агресорът и аз просто няма да публикувам информация в публичното пространство, която да усложни живота на украинците. Не е нужно да се придържам към същото чувство на учтивост към руснаците – не съм правил това и няма да започна сега”, добави той, предаде УНИАН.

Американският представител подчерта, че впоследствие Украйна сама ще трябва да реши окончателно да разсекрети информацията и да оповести публично данните за своите загуби.

Най-малко 100 000 руски бойци са били убити или ранени в Украйна само през последните пет месеца, съобщи Белият дом в понеделник. Джон Кърби каза, че цифрата включва 20 000 руски бойци, които са били убити в битка. Около половината от тях са наемници за групата „Вагнер“, паравоенната сила, основана от Евгений Пригожин, която набира своите бойци от руски затвори, за да подсили редиците си и да проведе брутална кампания около източноукраинския град Бахмут. Твърденията на САЩ за руските жертви не могат да бъдат независимо потвърдени.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: