Отидете към основна версия

869 2

Молдова планира ограничения върху вноса на зърно от Украйна

  • молдова-
  • зърно-
  • масло-
  • украйна-
  • ес-
  • внос-
  • забрана

Това решение е в резултат на намеренията на Министерството на земеделието да приложи мерки, подобни на тези, които някои страни от ЕС вече са въвели

Източник: БГНЕС

Молдова планира да въведе временни ограничения върху вноса на зърнени и маслодайни семена от Украйна, съобщава "NewsMaker".

Това решение е в резултат на намеренията на Министерството на земеделието да приложи мерки, подобни на тези, които някои страни от ЕС вече са въвели. През април на тази година, Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България въведоха временна забрана за внос на зърнени и маслодайни семена от Украйна, за да защитят местните фермери.

Молдовската Асоциация на фермерите също призова Министерството на земеделието да ограничи вноса на украински селскостопански продукти, като твърди, че сривът в цените на зърното и маслодайните семена доведе до фалита на хиляди дребни и средни фермери, след миналогодишната суша, пише "Фокус".

В отговор на това, ЕС постигна споразумение с Украйна, което ще разреши търговския спор за украинското зърно. Съгласно споразумението, временно ще бъде забранен вносът на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, доставките на които според Европейската комисия имат най-силен дестабилизиращ ефект. Останалите украински селскостопански продукти, като млечни продукти, плодове, захар, мед, яйца, месо и вино, ще бъдат разрешени за внос.

В замяна на това, Европейската комисия ще предостави подкрепа в размер на 100 милиона евро (195 милиона лева) на фермери в Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България. Това ще помогне за компенсиране на фермерите, засегнати от забраната за внос на украински продукти.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини