Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Май, 2023 16:35 830 2

Молдова планира ограничения върху вноса на зърно от Украйна

  • молдова-
  • зърно-
  • масло-
  • украйна-
  • ес-
  • внос-
  • забрана

Това решение е в резултат на намеренията на Министерството на земеделието да приложи мерки, подобни на тези, които някои страни от ЕС вече са въвели

Молдова планира ограничения върху вноса на зърно от Украйна - 1
Източник: БГНЕС

Молдова планира да въведе временни ограничения върху вноса на зърнени и маслодайни семена от Украйна, съобщава "NewsMaker".

Това решение е в резултат на намеренията на Министерството на земеделието да приложи мерки, подобни на тези, които някои страни от ЕС вече са въвели. През април на тази година, Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България въведоха временна забрана за внос на зърнени и маслодайни семена от Украйна, за да защитят местните фермери.

Още новини от Украйна

Молдовската Асоциация на фермерите също призова Министерството на земеделието да ограничи вноса на украински селскостопански продукти, като твърди, че сривът в цените на зърното и маслодайните семена доведе до фалита на хиляди дребни и средни фермери, след миналогодишната суша, пише "Фокус".

В отговор на това, ЕС постигна споразумение с Украйна, което ще разреши търговския спор за украинското зърно. Съгласно споразумението, временно ще бъде забранен вносът на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, доставките на които според Европейската комисия имат най-силен дестабилизиращ ефект. Останалите украински селскостопански продукти, като млечни продукти, плодове, захар, мед, яйца, месо и вино, ще бъдат разрешени за внос.

В замяна на това, Европейската комисия ще предостави подкрепа в размер на 100 милиона евро (195 милиона лева) на фермери в Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България. Това ще помогне за компенсиране на фермерите, засегнати от забраната за внос на украински продукти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    4 0 Отговор
    Та както казах:геополитиката няма нищо общо със секса
  • 2 факуса

    3 0 Отговор
    що така демократето и кандиат такива не щат укрозърното,нещо взеха да се дърпат,много им доде политкоректноста,чакайки да фалира русия