Отидете към основна версия

1 679 0

Франсоа Оланд поиска да се сложи край на споровете за ромите

  • франция-
  • франсоа оланд-
  • роми

Оланд: Франция има ценности и принципи и нашата политика към ромското население ги следва стриктно

Снимка Архив ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд поиска от министрите си да прекратят спорните изявления и полемиката около въпроса с ромите, съобщи френският телевизионен канал TF1.

"Президентът окончателно постави край на полемиката от последните дни, като припомни, че Франция има ценности и принципи и нашата политика към ромското население ги следва стриктно", заяви след срещата говорителят на кабинета и министър за правата на жените. „Ако все още има различия между министрите, то те трябва да бъдат решавани вътрешно от самия президент", допълни тя.

По време на заседание на министерския съвет Оланд призова още за колегиалност, единство и солидарност.

По време на срещата Оланд е поискал от премиера Жан-Марк Еро да "следи още по-бдително понататъшната работа и изразяванията на кабинета".

Заседанието се проведе на фона на разногласието, което бе проявено публично от двама министри във връзка с интеграцията на ромите – вътрешния министър Манюел Валс и премиера Жан-Марк Еро.

Във вторник Еро заяви, че интеграцията на ромите е възможна, стига те да спазват законите на Франция. Той отбеляза пред депутати, че "няма причина темата да бъде изостряна толкова“ след редицата изказвания на вътрешния министър Манюел Валс, които хвърлиха в смут не само левицата, но и европейската общност.  "Що се отнася до ромите, действително има много тежки ситуации, които водят до издигането на незаконни лагери", посочи Еро. Той обаче добави, че тези проблеми може да се решат чрез прилагането на приета от правителството наредба от август 2012 г., която по думите му съчетава твърдост и помощ за семействата.

При последното си изказване Валс заяви, че предвидените решения за интеграция на ромите във Франция "може да се отнасят само за няколко семейства" и че "ромите трябва да се върнат в страната си и да се интегрират там". 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: