11 Октомври, 2013 13:07 2 437 0

Френският вътрешен министър на съд заради ромите

  • манюел валс-
  • франция-
  • роми

Правозащитна организация подава жалба срещу Манюел Валс за подбуждане към расова омраза

Френският министър на вътрешните работи ще бъде изправен на съд заради изказване срещу ромите. Асоциацията за борба с расизма във Франция подава жалба срещу Манюел Валс за подбуждане към насилие, омраза и расова дискриминация, пише френския сайт „les echos“.

„Движението срещу расизма и за приятелство между народите“ е подало жалба срещу  министъра на вътрешните работи заради изявлението му пред радио „Франция Интер“ от 24 септември.

Тогава Валс заяви, че ромите трябва да се върнат в Румъния и България, а Европейският съюз заедно с българските и румънските власти трябва да опитат да ги интегрират първо в собствените им страни.

„Тези хора имат коренно различен начин на живот от нашия, който очевидно се конфронтира с местните жители", заяви Валс, с което скандализира правозащитниците, както и френската левица.

"Смятаме, че изказването е недопустимо в контекст, в който ромите вече се използват като изкупителни жертви", заяви адвокатът на правозащитното дружество Пиер Мера.

Жалбата на „Движението срещу расизма и за приятелство между народите“ ще бъде внесена следващата седмица в Съда на републиката, който единствен има правомощия да съди министри.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: