Отидете към основна версия

2 254 71

Г-н Зеленски, Италия е изцяло на ваша страна!

  • рим-
  • серджо матарела-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • папа франциск

Серджо Матарела е изявен помощник на Украйна, а гостът Володимир Зеленски се очаква да призове за допълнителна помощ от Запада

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Италия напълно подкрепя Украйна в съпротивата ѝ срещу руската инвазия, каза днес италианският президент Серджо Матарела при посрещането на украинския президент Володимир Зеленски на посещението му в Рим, цитиран от Ройтерс, информира БТА.

За нас е чест да сте тук в Рим, каза Матарела на Зеленски в записи, излъчени по италианска телевизия.

"Поисках да се срещнем отново след разговора ни преди години, въпреки че сега е при различни обстоятелства, ние сме изцяло на ваша страна", заяви Матарела.

Пътуването в Италия е "важно посещение за подхода към победата на Украйна", каза Зеленски.

Матарела е изявен помощник на Украйна, а лидерът Зеленски се очаква да призове за допълнителна помощ от Запада. Срещата му с папата се очаква да се състредоточи върху изгледите за мир.

Зеленски пристигна в Рим по-рано тази сутрин с италиански правителствен самолет, който тръгна от полския град Жешов близо до украинската граница.

На летището в Рим той бе посрещнат от италианския външен министър Антонио Таяни, преди да се отправи към италианската столица с дълъг конвой превозни средства.

Украинският посланик в Италия Ярослав Мелник и италианският посланик в Украйна Пиер Франческо Зазо също са били на летището при пристигането на Зеленски, предаде АНСА.

Зеленски е придружаван по време на посещението си и от ръководителя на украинската президентска канцелария Андрей Ермак.

Вечерта украинският президент ще бъде гост на известното телевизионно предаване "Порта а Порта", съобщи телевизия РАИ.

От седмици се спекулира, че Зеленски може да пътува и до Германия през уикенда, въпреки че това все още е неясно. Зеленски и украинският народ трябва утре да получат престижната награда "Карл Велики" в западния германски град Аахен.

Преди пристигането на Зеленски в Рим бяха взети извънредни мерки за сигурност. Около 1500 полицаи и служители по сигурността днес бяха разположени, за да осигурят безпроблемното протичане на държавното посещение.

На летищата, гарите и в метрото бяха въведени специални проверки на сигурността. Над града беше обявена зона, забранена за полети, включително за безпилотни самолети, а навсякъде, където се очаква Зеленски да бъде, има разположени снайперисти.

Украинците, живеещи в Италия, се събраха на известния площад "Барберини" в центъра на Рим в очакване на пристигането на Зеленски. Въпреки дъжда те изпяха заедно украинския национален химн.

"Искаме да кажем на президента, че сме с него", заяви по италианската телевизия ръководителят на Християнската асоциация на украинците в Италия Олес Хородецки. Те са уверени, че "Украйна ще прогони нашествениците и ще донесе мир".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: