Отидете към основна версия

2 027 54

Франция ще изпрати десетки бронирани машини на Украйна

  • франция-
  • украйна-
  • бронирани-
  • машини-
  • макрон-
  • зеленски-
  • среща

Включително бронирани бойни машини AMX-10RCs

Източник: БГНЕС

Според информация от агенция Ройтерс, Франция ще изпрати в Украйна десетки бронирани автомобили и леки танкове, включително бронирани бойни машини AMX-10RCs. Това стана ясно след срещата между френския президент, Еманюел Макрон, и неговият украински колега, Володимир Зеленски в Париж. Франция също така ще помогне за засилване на въздушната отбрана на Украйна.

Зеленски направи посещение в Париж, след като през уикенда беше на посещение при ключови европейски съюзници, за да получи военна и финансова подкрепа преди очакваната голяма контраофанзива срещу Русия. След като беше осигурил нова военна помощ от Германия на стойност три милиарда долара, Зеленски заяви, че ще извоюва "необратима" победа над Русия още тази година, предаде БНР.

Френските бойни машини AMX-10RCs са бързи и маневрени, което им позволява да се движат лесно на бойното поле и да променят позициите си. Украинският министър на отбраната ги описва като "снайпери на бързи колела". Макрон увери Зеленски, че Франция ще продължи да подкрепя политически, финансово, хуманитарно и военно Украйна, колкото е необходимо. Не е ясно дали Франция ще изпрати изтребители в Украйна. Въпреки това, източник от френското президентство заяви, че на Украйна може да бъдат осигурени и други съвременни системи за отбрана.

Франция е обещала още на Зеленски обучение на войници и друга помощ, допълва АП.

Париж си е поставил за цел да обучи тази година около 2000 украински войници на своя територия и близо 4000 други в Полша в рамките на по-широка европейска инициатива, съобщиха от офиса на Макрон.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: