Отидете към основна версия

1 004 14

Кая Калас призова естонските компании да не заобикалят санкциите, наложени на Русия

  • естония-
  • компании-
  • санкции-
  • русия-
  • кая калас

Естонският премиер заяви това в интервю

Източник: БГНЕС

В интервю естонският премиер, Кая Калас, призова местните компании да не се опитват да заобикалят санкциите, наложени на Русия, за да постигнат бързи и големи печалби, тъй като това може да има неблагоприятни последствия. Въпреки твърдата позиция на властите спрямо руската агресия срещу Украйна, има много компании, които продължават да търгуват с Русия. Това стана ясно, след като балтийските държави съобщиха, че стоки за 1 милиард долара са преминали през техните територии и вероятно са част от т. нар. "призрачна търговия" от страна на Москва, предаде БТА.

Калас обвини компаниите в лицемерие и заяви, че те са много гласовити по отношение на Украйна, Русия и сигурността, но заобикалят западните санкции. Тя посочи, че ръстът на износа на Естония за Казахстан, Киргизстан и Армения през Русия е повишен, но много от въпросните стоки не са стигнали до крайното си предназначение, което може да означава, че се използват схеми за заобикаляне на западните санкции.

Калас сподели, че е говорила с президента на Армения и литовският ѝ колега е разговарял с грузинския президент, като двамата са посочили, че в техните страни не се наблюдава ръст на вноса от балтийските държави. Това предизвика безпокойство, тъй като стоките не са стигнали до крайните си дестинации.

През февруари ЕС забрани превоза на стоки с двойно предназначение през Русия до трети страни, но балтийските държави настояват за по-ясни и строги правила, които да ограничат достъпа на Русия до стратегически индустриални продукти.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: