Отидете към основна версия

2 063 32

САЩ са разтревожени: ОАЕ активно укрепват своите връзки с Русия и Китай

  • оае-
  • отношения-
  • русия-
  • китай-
  • сащ

Влиятелният лидер на ОАЕ, шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, беше поканен на официално посещение в САЩ

Източник: БГНЕС

Последно време Обединените арабски емирства (ОАЕ) активно укрепват своите връзки с Русия и Китай, което предизвиква тревога в САЩ. Администрацията във Вашингтон предупреди емирствата, че прекаленото приближаване към техните конкуренти може да застраши сътрудничество на ОАЕ със Съединените щати, съобщава изданието The Wall Street Journal.

Влиятелният лидер на ОАЕ, шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, беше поканен на официално посещение в САЩ. Двете страни в момента работят върху споразумение за отбрана и търговия, а ОАЕ са отделили и 100 милиарда долара за проекти в областта на чистата енергия. Въпреки това, ОАЕ разширяват своите връзки с руската и китайската страна.

"Шейх Мохамед и ОАЕ излязоха като победители от геополитическите промени, след като започна войната в Украйна, но не без някои загуби", коментира изданието. "Стратегията на ОАЕ да бъдат приятели с всички беше поставена на изпитание от връзките им с най-големия съюзник на петролната държава - САЩ, тъй като шейх Мохамед играе лидерска роля в новия Близък изток, който се насочва към Русия и Китай."

В последно време представители на ОАЕ все по-често заявяват, че техните близки връзки със САЩ не изключват развиването на отношения с Москва и Пекин. Те твърдят, че подобни контакти могат да бъдат полезни за САЩ. Например шейх Мохамед играе посредническа роля в размяната на американската гражданка Бритни Грийнър за руския гражданин Виктор Бут, предаде "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.

Свързани новини