17 Май, 2023 15:47 2 062 32

САЩ са разтревожени: ОАЕ активно укрепват своите връзки с Русия и Китай

  • оае-
  • отношения-
  • русия-
  • китай-
  • сащ

Влиятелният лидер на ОАЕ, шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, беше поканен на официално посещение в САЩ

САЩ са разтревожени: ОАЕ активно укрепват своите връзки с Русия и Китай - 1
Източник: БГНЕС

Последно време Обединените арабски емирства (ОАЕ) активно укрепват своите връзки с Русия и Китай, което предизвиква тревога в САЩ. Администрацията във Вашингтон предупреди емирствата, че прекаленото приближаване към техните конкуренти може да застраши сътрудничество на ОАЕ със Съединените щати, съобщава изданието The Wall Street Journal.

Влиятелният лидер на ОАЕ, шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, беше поканен на официално посещение в САЩ. Двете страни в момента работят върху споразумение за отбрана и търговия, а ОАЕ са отделили и 100 милиарда долара за проекти в областта на чистата енергия. Въпреки това, ОАЕ разширяват своите връзки с руската и китайската страна.

"Шейх Мохамед и ОАЕ излязоха като победители от геополитическите промени, след като започна войната в Украйна, но не без някои загуби", коментира изданието. "Стратегията на ОАЕ да бъдат приятели с всички беше поставена на изпитание от връзките им с най-големия съюзник на петролната държава - САЩ, тъй като шейх Мохамед играе лидерска роля в новия Близък изток, който се насочва към Русия и Китай."

В последно време представители на ОАЕ все по-често заявяват, че техните близки връзки със САЩ не изключват развиването на отношения с Москва и Пекин. Те твърдят, че подобни контакти могат да бъдат полезни за САЩ. Например шейх Мохамед играе посредническа роля в размяната на американската гражданка Бритни Грийнър за руския гражданин Виктор Бут, предаде "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    56 3 Отговор
    Башар Асад обикаля арабските страни и прави съюз срещу НАТО и ЕС.
  • 2 джо б.

    72 1 Отговор
    Види й се края на краварската сбирщина
  • 3 гост

    72 0 Отговор
    Арабите като семити са твърде прагматични и не искат да залагат само на един все повече окуцяващ кон какъвто са САЩ.
  • 4 Зеленски съм - Дайте пари

    64 0 Отговор
    На кого му се търгува с печатница?
    И с какво фалшификаторите на пари са по-лоши от...обор без таван?

    Тези държави, които действително имат ресурси, трябва много да бягат от мошениците отвъд океана...
  • 5 макони

    45 1 Отговор
    Че като им писна да им нареждат от фащ
  • 6 Те си го направиха сами!

    31 0 Отговор
    От кога са подкарали китайците знаете ли? И сега били срещу тех което е Чудно защо е така
  • 7 Някога се радвах

    51 3 Отговор
    на краха на СССР. Сега ми предстои втора радост- краха на Сатанистите.Абе обичам да се радвам!

    Коментиран от #12

  • 8 Ами фалирате бе пичове...

    48 0 Отговор
    За какво им е на арабите да се занимават със САЩ? За да просят пари които няма да върнат?
  • 9 Бесен - _Язовец

    47 2 Отговор
    Руската Федерация е стабилна, а ФАЩ са фалирали и е логично никой не влиза в съюзи с аутсайдери
  • 10 стоян георгиев

    45 0 Отговор
    Ко4.ината,ФАЩ пак е разтревожена за кой ли път.
  • 11 Значи

    37 0 Отговор
    Тия американци много се тревожа бе в другия край на света нещо да стане муха да прилети те се тревожат дъждът завали те се тревожат за тия страни русия и арабските емирства нямат ли право да правят търговия помежду си като суверенни държави
  • 12 Ами...

    29 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някога се радвах":

    Дано по-скоро много хора по света ще се радват сигурен съм
  • 13 Не се сърди човече

    1 46 Отговор
    Само великата демокрация САЩ крепи да не рухне този корумпиран и престъпен свят. Който плюе по САЩ плюе по реда и равновесието в света. Ама тея дето най-много плюят не годят да живеят в Рашата или Китай ами бягат на Запад. Това е грозната истина

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 14 сбогом грин го

    34 0 Отговор
    Краварите искат да му набиват обръчите , обаче васалите пак бягат . Остана само затворения обръч наречен Ес . Обаче и там има брожения .

    Коментиран от #28

  • 15 Гпст

    34 1 Отговор
    Нека са разтревожени! На квадрат да са разтревожени! Русия укрепва и с Иран сътрудничеството! И с Индия и с Бразилия, с цяла Латинска Америка! И в Африка са добре дошли! САЩ нека си се тревожат! Дреме ми на ….!!!
  • 16 а стига бе

    33 1 Отговор

    До коментар #13 от "Не се сърди човече":

    Че каква демокрация има в краварника ? Нали им видяхме последните избори - пълна мушенгия . За да изпързалят бай Доню , едни умрели гласубаха от гробището по пощата цял месец .
  • 17 Гост

    29 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не се сърди човече":

    Не говори за най-корумпираната държава в света -САЩ! Де е малкото Байдънче? Хънтърчо? А? Потърси в нета що за влечуго е и ще ти светне, ако не са те светнали вече с някой цент!
  • 18 демокрация за наивници

    34 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не се сърди човече":

    Демокрация ли беше като разрушиха Ирак , Сирия ,Лебия ,Афганистан ,Йемен ..... Какво става сега от тия държави ?
    И все в името на демократичния петрол .
  • 19 Минувач

    28 0 Отговор
    С право са се разтревожили, след като ОАЕ е подала заявление за членство в БРИКС, наред със СА, Иран и Бахрейн от региона. През Август е срещата на БРИКС в Южна Африка, когато ще се обсъжда разширяването и създаването на нова валута, подкрепена със злато, а докато я създадат постоянно да увеличават търговията помежду си в национални валути, не в долари. И когато САЩ изпуснат основните производителки на петрол в света от контрол и те почнат да търгуват помежду си в друга валута, та дори и да продават на запада само срещу тяхната валута, а не в долари, тогава САЩ умряха. А, дано!

    Коментиран от #20, #23

  • 20 нови времена

    17 0 Отговор

    До коментар #19 от "Минувач":

    Деветнадесет държави изразиха интерес да се присъединят към групата на БРИКС, която се подготвя да проведе годишна среща на върха в Южна Африка.

    Ще видим Юни месец какво ще стане .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Aлфа Bълкът

    1 1 Отговор
    Демокрация и за тях!
  • 23 Aлфа Bълкът

    1 17 Отговор

    До коментар #19 от "Минувач":

    На Русия каква ѝ е ползата от тези държави, като те са ѝ конкурент, особено СА, ОАЕ, Иран? Целта е руснакът да си продава горивата, а тия ще им направят дъмпинг. Другото с което Русия може да доминира е продажбата на оръжие. Ама едва ли някой ще тръгне да купува от тях с оглед на войната.

    Коментиран от #24

  • 24 Минувач

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "Aлфа Bълкът":

    Явно не ги разбираш нещата. За СА - явно не знаеш, че точно ОПЕК+ се договарят за производството си, а от там и за световните цени на петрола. Явно не си чул примерно, че в началото на войната Байдън се молеше на СА да увеличат производството си, за да компенсирали забраната за износ на руски петрол, както и да смъкнат цените на световните пазари, но кралят ги поряза, дори не вдигаше телефона на Байдън. Това се прави, когато другите в отбора играят с теб, в случая с Русия. Друото - ако СА, Иран, ОАЕ, Русия, Венецуела, Бахрейн и други, като съюзници, а някои и членки на БРИКС скоро, тръгнат да продават на Китай, на Запада, на Европа и навсякъде петрола за новата валута или, каквато и да е, но НЕ В ДОЛАРИ, знаеш ли какво ще се случи в света? БРИКС вече се изравни отделно и дори надмина западния Г-7 по БВП, там също се очаква дедоларизация. Представи се основната част от най-важните световни суровини да се търгуват не в долари - Китай (абсолютно всичко в производство, редица суровини, автомобили, абе ВСИЧКО), Индия (стомана, фармация, най-големия вътрешен пазар в света и непрекъснато покачващ се стандарт на живот там), Залива (петрол), Индонезия (огромен позар), Русия (суровини, торове, оръжие), Бразилия (хегемона в Ю. Америка) и т.н. разбираш ли изобщо, за какво иде реч. И обърни внимание на още нещо МНОГО ВАЖНО - държавите от Г-7 са до една с най-големите външни дългове, често над 100% от БВП, докато тези на БРИКС имат реална икономика и несравнимо по-малк

    Коментиран от #32

  • 25 Минувач

    17 0 Отговор
    .... имат реална икономика и несравнимо по-малки дългове. Сам прецени, на кого е бъдещето. А доколкото за Русия - ами тя просто ще е в печелившия съюз и ще търгува без ограничения, без санкции и с пълен потенциал. Западът не може да се мери с Изтока по суровини, по население, по пазари, по зърнопроизводство и храни, по петрол. Може само по технологии, но вече и там ги настигат. Да, ще кажеш, че все още големите пари са на Запад, но както казах - те са на база куха и дългова икономика преди всичко, която винаги рано или късно приключва с рецесия и зануляване.

    Коментиран от #27

  • 26 Гост

    9 0 Отговор
    Суверенна държава е ОАЕ.... Не знам да дължат на някой нещо и никой не ощетяват.
  • 27 Анубис

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Минувач":

    Абсолютно точен коментар!
  • 28 Шопо

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "сбогом грин го":

    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 29 Вирус

    1 0 Отговор
    Тези пак разтревожени хахаха
  • 30 Мухаа,хаа!

    1 0 Отговор
    В периода 2021-22 година, преките разплащания в световен мащаб, в зелен тапет,са намалели с 41%!? Защо ли? Кой разбрал- разбрал!
  • 31 Защо да са разтревожени

    1 0 Отговор
    като са на 25000 км далеко?
  • 32 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Минувач":

    Каква простотия си ударил като ме няма, на 3-4то "представи си" спрях да чета.
    Икономиката на Китай е изцяло зависима от Запад, 80% от БВП в Китай се сформира от западните компании в Китай, това число Ю Корея, Япония. А Китай ще моторът на твоя измислен БРИКС.
    Петролът ще се превръща в все по-непотребен консуматив в бъдеще, докато ти стане съюза танкера с петролът ще е потънал!