Отидете към основна версия

1 202 13

Кулеба: Не желаем посредничество, водещо до загуба на територии или замразяване на конфликта

  • дмитро кулеба-
  • украйна-
  • португалия-
  • мирен план-
  • територии-
  • война

Украинският външен министър разговаря в Лисабон с португалския си колега Жоау Гомеш Кравиньо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна отказва всякакво мирно посредничество в конфликта с Русия, което да не изключва изначално загуба на територии за Киев или прекратяване на боевете, каза вчера в Лисабон украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес и БТА.

„Никакъв мирен план или инициатива, никакво посредничество не трябва да включва юридическа или реална загуба на украински територии“, каза министърът след среща с португалския си колега Жоау Гомеш Кравиньо.

„Никаква инициатива, никакво посредничество не трябва да се основава на предпоставката, че трябва да замразим конфликта и тогава да видим какво ще се случи“, добави Кулеба, говорейки пред журналисти на английски.

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна вчера в Джеда със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и му благодари за подкрепата за суверенитета на Украйна.

Още през март 2022 г., седмица след началото на руската инвазия в Украйна, фактическият лидер на монархията от Персийския залив призова за „политическо решение“ на конфликта и предложи да посредничи за разрешаването му в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

„Всяко посредничество трябва да доведе до пълното възстановяване на териториалната цялост на Украйна“, каза вчера украинският външен министър.

Кулеба пристигна в Лисабон, за да участва в среща на групата "Билдерберг", която тази година се провежда в португалската столица и ще приключи утре.

Украйна, Русия, НАТО и транснационалните заплахи са сред темите, обсъждани на тази неформална конференция, която събира ключови фигури от европейската и северноамериканската политика и икономика за дискутиране на глобалните проблеми.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и шефът на европейската дипломация Жозеп Борел също са в списъка от около 130 участници, публикуван от организаторите.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: