Отидете към основна версия

4 339 35

Съединените щати готвят гаранции за Украйна по модела на тези за Израел

  • сащ-
  • украйна-
  • израел-
  • гаранции-
  • сигурност

САЩ са основен гарант на безопасността на Израел

Източник: БГНЕС

Западните страни се подготвят да предложат на Украйна гаранции за сигурност по Израелския модел, съобщава американският вестник The Wall Street Journal, като припомня, че САЩ са основен гарант на безопасността на Израел, предаде "Фокус".

Изданието посочва, че подготовката на такова предложение е потвърдена от президента на Полша, Анджей Дуда, и от редица западни официални лица, които предпочитат да останат анонимни.

Източници, цитирани от вестника, разкриват, че концепцията за използване на Израелския модел за Украйна е разработена още през 2022 г. от ръководителя на президентската канцелария в Киев, Андрий Йермак, и бившия генерален секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен.

Бившият помощник на Расмусен, Фабрис Потие, подчертава, че САЩ трябва да бъдат основният гарант на сигурността на Украйна. В същото време източници, цитирани от WSJ, отбелязват, че Великобритания, Германия и Франция също могат да станат гаранти. Правителствата на тези страни вече са съгласни с такъв план.

Източник, който предпочита да остане анонимен, допълва, че дискусиите относно гаранциите за сигурност все още продължават.

Според западни представители, подобно споразумение между Украйна и нейните съюзници може да промени хода на войната с Русия, като документът ще помогне на страната да направи напредък по пътя си към присъединяване към НАТО. Съобщава се, че документът трябва да бъде подписан след срещата на върха на НАТО на 11-12 юли.

Важно е да се отбележи, че Израел също не е член на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.

Свързани новини