Отидете към основна версия

1 652 6

Столтенберг призова Косово да намали напрежението със Сърбия

  • косово-
  • сърбия-
  • нато-
  • напрежение-
  • протести-
  • полиция

След ожесточените сблъсъци между косовската полиция и протестиращи

Източник: БГНЕС

Председателят на НАТО, Йенс Столтенберг, призова днес Косово да намали напрежението със Сърбия, след ожесточените сблъсъци между косовската полиция и протестиращите. Тези протести бяха предизвикани от встъпването в длъжност на албански кметове в етнически сърбски райони. Столтенберг сподели, че е провел разговор с върховния представител по външните работи на Европейския съюз, Жозеп Борел, относно ситуацията в Косово. Той подчерта, че е важно за Прищина и Белград да се включат в диалога, посредством посредничеството на ЕС.

Столтенберг изрази позицията си в Twitter, заявявайки: "Прищина трябва да намали напрежението и да се въздържа от едностранни и дестабилизиращи действия."

Северната част на Косово, където преобладава сръбското население, не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г., и продължава да смята Белград за своя столица, дори две десетилетия след края на войната през 1999 г. Етническите албанци образуват над 90% от общото население на Косово.

Сръбското население отказа да участва в местните избори през април, а албанските кандидати спечелиха във всичките четири общини, при само 3,5% избирателна активност. Местните сърби, подкрепяни от Белград, отказаха да признаят кметовете и твърдят, че те не ги представляват.

През петък, трима от четиримата кметове бяха ескортирани от полицията до офисите си. Протестиращите хвърляха камъни към властите, които отговориха със сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат, пише БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини