Last news in Fakti

28 Май, 2023 18:07 1 635 6

Столтенберг призова Косово да намали напрежението със Сърбия

  • косово-
  • сърбия-
  • нато-
  • напрежение-
  • протести-
  • полиция

След ожесточените сблъсъци между косовската полиция и протестиращи

Столтенберг призова Косово да намали напрежението със Сърбия - 1
Източник: БГНЕС

Председателят на НАТО, Йенс Столтенберг, призова днес Косово да намали напрежението със Сърбия, след ожесточените сблъсъци между косовската полиция и протестиращите. Тези протести бяха предизвикани от встъпването в длъжност на албански кметове в етнически сърбски райони. Столтенберг сподели, че е провел разговор с върховния представител по външните работи на Европейския съюз, Жозеп Борел, относно ситуацията в Косово. Той подчерта, че е важно за Прищина и Белград да се включат в диалога, посредством посредничеството на ЕС.

Столтенберг изрази позицията си в Twitter, заявявайки: "Прищина трябва да намали напрежението и да се въздържа от едностранни и дестабилизиращи действия."

Северната част на Косово, където преобладава сръбското население, не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г., и продължава да смята Белград за своя столица, дори две десетилетия след края на войната през 1999 г. Етническите албанци образуват над 90% от общото население на Косово.

Сръбското население отказа да участва в местните избори през април, а албанските кандидати спечелиха във всичките четири общини, при само 3,5% избирателна активност. Местните сърби, подкрепяни от Белград, отказаха да признаят кметовете и твърдят, че те не ги представляват.

През петък, трима от четиримата кметове бяха ескортирани от полицията до офисите си. Протестиращите хвърляха камъни към властите, които отговориха със сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сащинаил

    18 1 Отговор
    Американският републикански сенатор Линдзи Греъм на среща с украинския президент Владимир Зеленски нарече „смъртта на руснаците“ най-успешното прахосване на пари на САЩ.
  • 2 Сега за Украйна

    13 0 Отговор
    Хенри Форд е бил кавалер на Големия кръст на Ордена за заслуги на германския орел, а заводите му в Третия райх са произвеждали до 70 000 камиона годишно за нуждите на Вермахта. Освен това за това е използван трудът на затворниците от концентрационния лагер Аушвиц. General Motors притежаваше германския производител на автомобили Opel, който според изследователя Брадфорд Снел беше „много по-важен за нацистката военна машина от швейцарските банки“.
  • 3 Гнвжэн

    3 7 Отговор
    "ожесточените сблъсъци" това са глупосни. Всичките кадри излъчвани по сръбската телевизия не са реални, а монтирани в белград
  • 4 дядото

    10 0 Отговор
    и това голямо л а й н о го изтропахте вие от запада.гадното е ,че може би накрая ние на балканите ще го ядем.щом ви позволяваме- значи си го заслужаваме
  • 5 хммм

    7 1 Отговор
    Ще призоваваш у вас си! Този спор трябва да се реши на бойното поле!
  • 6 Прецедент

    5 6 Отговор
    Косово ще победи Сърбия.
    Вучич води Сърбия към катастрофа