Отидете към основна версия

1 799 0

Почина Вилфрид Мартенс (обновена)

  • вилфрид мартенс-
  • енп

Той страдаше от тежко онкологично заболяване. Мартенс е издъхнал в дома си в Локерен

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) и бивш премиер на Белгия Вилфрид Мартенс (77 г.) е починал тази нощ, съобщиха белгийски медии.

Той страдаше от тежко онкологично заболяване. Мартенс е издъхнал в дома си в Локерен.

Тъжната новина идва ден след като във вторник беше съобщено, че Мартенс временно напуска поста си в ЕНП по здравословни причини и прехвърля правомощията си на Йозеф Дол, който ръководи групата на ЕНП в Европарламента.

Мартенс е фламандски политик от Християнско-демократична и фламандска партия, която оглавява от 1972 до 1979 година. Той е премиер на Белгия в периода 1979-1981 г. и 1981-1992 година. Един от създателите на Европейската народна партия, която и оглавява от 1992 година.

Под негово ръководство формацията стана най-голямата политическа група в Европейския парламент и придоби водещо влияние в политиката на Стария континент, отбелязва ЮроАктив.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц отдаде почит към паметта на починалия по-рано днес председател на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс. Шулц определя Мартенс като белгийски и европейски политик от голяма величина. Освен всичко останало, Мартенс има особени заслуги за обединението на Европа, посочва в изявлението си Шулц.

В писмо до председателя на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Жозеф Дол държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнованията си по повод кончината на председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс.

„Вилфрид Мартенс ще остане в паметта ни като голям държавник и дългогодишен министър-председател на Кралство Белгия със значим принос на ярък европейски политик и строител на Обединена Европа. Той бе искрен приятел на България, допринесъл много за приобщаването ни към семейството на европейските демокрации. Изказвам своите най-искрени съчувствия на Вас, на Европейската народна партия и на семейството и близките на незабравимия Вилфрид Мартенс“, се казва в съболезнователното писмо на българския президент, адресирано до председателя на Групата на ЕНП в ЕП.

 
"От името на Партията на европейските социалисти, бих искал да изразя най – искрени и дълбоки съболезнования по повод загубата на председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс. Новината за неговите здравословни проблеми и за смъртта му дойде като истински шок за нас.

Европейската политика загуби една от основните си политически фигури и виден държавник. Вилфрид Мартенс изигра важна роля в качеството си на дългогодишен министър-председател на Белгия и председател на Европейската народна партия". Това е част от писмото на председателя на Партията на Европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

"С прискърбие научих, че ни напуснa председателят на Европейската народна партия и бивш премиер на Белгия - Вилфрид Мартенс. Изгубихме изключителен политик, изключителен дипломат, изключителен обединител на ЕНП, дългогодишен ръководител и голям приятел на България. Дълбоко скърбим за него. Прекланям се пред паметта му", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в официалната си страниц във "Фейсбук".

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: