Отидете към основна версия

1 895 109

Борел: Всичко сочи, че Русия е отговорна за разрушаването на украинския язовир "Каховка"

  • украйна-
  • русия-
  • язовир-
  • взрив-
  • борел-
  • каховка

Заяви върховният представител на Европейския съюз за външна политика и сигурност

Източник: БГНЕС

Русия изглежда е отговорна за разрушаването на украинския язовир "Каховка", заяви върховният представител на Европейския съюз за външна политика и сигурност, Жозеп Борел, цитиран от "Франс прес".

Според Борел, язовирът не е бил обстрелван, а е бил унищожен чрез експлозиви, поставени в зоната, където се намират турбините. Тази зона е под руски контрол, подчертава той в интервю за испанската обществена телевизия.

Въпреки че Борел не може да потвърди конкретно кой е извършил разрушението, той отбелязва, че всичко сочи, че ако събитието се е случило в зона под руски контрол, е трудно да се предположи, че друга страна е отговорна. Ръководителят на европейската дипломация подчертава, че последствията за Украйна са ужасни от хуманитарна и екологична гледна точка, тъй като разрушаването на язовира ще предизвика катастрофа и ще принуди хората да напуснат своите домове, пише БТА.

Отговорността за унищожаването на язовира се прехвърля между Москва и Киев. Русия заяви пред Международния съд, че язовирът е бил унищожен от Киев с масиран артилерийски обстрел, информира АФП.

Според украинския вътрешен министър, Игор Клименко, наводненията вече са причинили смъртта на поне 5 души, а още 13 са обявени за безследно изчезнали. От своя страна, "губернаторът", назначен от Русия, на окупираната част от Херсонска област, съобщи за осем жертви и предупреди, че наводненията може да продължат още 10 дни.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: