Отидете към основна версия

3 893 40

Европейска съпротива на влизането на Япония в НАТО

  • нато-
  • япония-
  • ес-
  • бюджет

Експерт: Участието на азиатската държава в Алианса ще изисква увеличаване на вноската на всички страни в бюджета на организацията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Страните-членки на НАТО ще трябва да увеличат отпуснатите средства в бюджета на организацията в бъдеще, ако Япония участва в дейностите на алианса. Това мнение изрази в интервю за ТАСС бразилският военен експерт Робинсон Фариназо Касал.

„Вярвам, че такава отдавна желана стъпка за НАТО към разширяване на зоната до тихоокеанския регион, като откриването на офис на НАТО в Япония, е в интерес на САЩ, няма да може да се конкурира с Китай в този регион във военно отношение. Китайският флот вече значително превъзхожда флота на САЩ, техните кораби са по-големи, по-бързи и по-евтини и тази пропаст ще се увеличава Южна Корея, Филипините, Австралия, Нова Зеландия и други“, каза ветеранът от южноамериканския флот.

В същото време според него подобно разширяване на НАТО ще срещне съпротивата на европейските членове на организацията. "Днес страните от НАТО харчат 2% от бюджетите си за военни нужди. Но ще са необходими много повече, за да се сдържи Китай, а страните в Европа, много от които вече започват икономическа рецесия, едва ли ще се съгласят с това", експерт смята. В дългосрочен план, както отбелязва Фариназо, това може да създаде сериозни проблеми в самия НАТО.

Напоследък Япония активно разширява сътрудничеството със Северноатлантическия алианс. През 2022 г. министър-председателят Фумио Кишида стана първият японски ръководител на правителството, присъствал на среща на върха на НАТО. След това японското външно министерство реши да създаде самостоятелна мисия към НАТО, като я отдели от посолството си в Брюксел и по този начин повиши статута на мисията.

Миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че Алиансът възнамерява да открие офис в Токио. В същото време японската страна многократно е отбелязвала, че този въпрос все още се обсъжда. Според вестник Nikkei, представителството ще бъде предназначено за консултации на страните по различни въпроси. Те, както отбелязва изданието, ще могат да участват и в Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея.

Откриването на офис на НАТО в Япония ще изисква единодушно одобрение от всички членове на Алианса, така че Франция, която се противопоставя на създаването на представителство в Токио, има възможност да блокира този ход, който се обсъжда от 2007 г. Решението може да бъде взето на срещата на върха на НАТО в Литва на 11-12 юли, която според агенция Киодо японският премиер планира да посети лично.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: