Last news in Fakti

10 Юни, 2023 14:10 3 881 40

Европейска съпротива на влизането на Япония в НАТО

  • нато-
  • япония-
  • ес-
  • бюджет

Експерт: Участието на азиатската държава в Алианса ще изисква увеличаване на вноската на всички страни в бюджета на организацията

Европейска съпротива на влизането на Япония в НАТО - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Страните-членки на НАТО ще трябва да увеличат отпуснатите средства в бюджета на организацията в бъдеще, ако Япония участва в дейностите на алианса. Това мнение изрази в интервю за ТАСС бразилският военен експерт Робинсон Фариназо Касал.

„Вярвам, че такава отдавна желана стъпка за НАТО към разширяване на зоната до тихоокеанския регион, като откриването на офис на НАТО в Япония, е в интерес на САЩ, няма да може да се конкурира с Китай в този регион във военно отношение. Китайският флот вече значително превъзхожда флота на САЩ, техните кораби са по-големи, по-бързи и по-евтини и тази пропаст ще се увеличава Южна Корея, Филипините, Австралия, Нова Зеландия и други“, каза ветеранът от южноамериканския флот.

В същото време според него подобно разширяване на НАТО ще срещне съпротивата на европейските членове на организацията. "Днес страните от НАТО харчат 2% от бюджетите си за военни нужди. Но ще са необходими много повече, за да се сдържи Китай, а страните в Европа, много от които вече започват икономическа рецесия, едва ли ще се съгласят с това", експерт смята. В дългосрочен план, както отбелязва Фариназо, това може да създаде сериозни проблеми в самия НАТО.

Напоследък Япония активно разширява сътрудничеството със Северноатлантическия алианс. През 2022 г. министър-председателят Фумио Кишида стана първият японски ръководител на правителството, присъствал на среща на върха на НАТО. След това японското външно министерство реши да създаде самостоятелна мисия към НАТО, като я отдели от посолството си в Брюксел и по този начин повиши статута на мисията.

Миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че Алиансът възнамерява да открие офис в Токио. В същото време японската страна многократно е отбелязвала, че този въпрос все още се обсъжда. Според вестник Nikkei, представителството ще бъде предназначено за консултации на страните по различни въпроси. Те, както отбелязва изданието, ще могат да участват и в Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея.

Откриването на офис на НАТО в Япония ще изисква единодушно одобрение от всички членове на Алианса, така че Франция, която се противопоставя на създаването на представителство в Токио, има възможност да блокира този ход, който се обсъжда от 2007 г. Решението може да бъде взето на срещата на върха на НАТО в Литва на 11-12 юли, която според агенция Киодо японският премиер планира да посети лично.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японската армия

    31 12 Отговор
    е "частната" на USA в Пасифика,EU не иска да се бръкне,бунт на кораба!
  • 2 Бонев

    38 6 Отговор
    Този бразилски експерт си мисли че някой ще пита европейците.
  • 3 Красимир Петров

    25 36 Отговор
    Браво на Японците
  • 4 Така така

    53 23 Отговор
    Кухиджапанки, толкова са зле японците съжалявам ги че нямат и грам чест. Подлоги. Да ви пускат още бомби тогава дикато не научите наизуст, че злото идеа от фащ и вие сте техни роби поне на този етап РОБИ

    Коментиран от #38

  • 5 Бананамен

    21 42 Отговор
    Тоя бразилския експерт може ли да си представи неговото кану на фона на 10 американски ядрени самолетоносача
    Американската флотска доктрина е такава че те винаги ще превъзхождат китайския флот в Пасифика просто конгреса така е решил

    Коментиран от #9

  • 6 ИВАН

    52 18 Отговор
    Навсякъде мозъците на населението са промити, тия япончета много бързо забравиха и Хирошима и Нагасаки - забравиха атомните гъби и болестите от които и сега страдат ... и ще се прегърнат с убийците си, както и ние се прегръщаме с нашите и даже паметници им правим

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 факуса

    22 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бананамен":

    къде ги видя тез 10 самолетоносача

    Коментиран от #10

  • 10 Там

    19 16 Отговор

    До коментар #9 от "факуса":

    САЩ в момента имат 11 самолетоносача на служба..тия дето ги пенсионират винаги могат да ги върнат обратно при нужда
  • 11 оня с коня

    19 22 Отговор
    Бразилия е членка на БРИКС и е под АКТИВНОТО политическо и Икономическо влияние на Китай и Русия.Та констатира НЕЗНАЙНИЯТ Бразилски военен Експерт че Китайските Кораби били по-бързи,По-евтини и Повече от Американските- това ПЪРВО.Като прибавим и Личното му мнение че ако Япония влезе в НАТО другите ще плащат повече/независимо с колко- може и с 1 Долар да е,важен е Принципа/,нещата вече определено вървят към Вдигане на Бялото знаме от Алеанса!И възниква въпроса:КАК Е ВЪЗМОЖНО Индивиди от такава Проста държава като Бразилия да бъдат цитирани във многоуважаваната Медия "Факти"?!

    Коментиран от #40

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    20 21 Отговор

    До коментар #6 от "ИВАН":

    Русофилите освен да лъжете нещо друго умеете ли? Единствено паметниците на руските окупатори са издигнати от българи, или по точно русофили. Е ако има нещо, което Япония не е забравила то това са анексираните от руснаците Курилски острови. Не случайно все още нямат сключен мирен договор с Русия!

    Коментиран от #14

  • 14 Хихихи..

    18 9 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    А вие русофобите имате Само Един Паметник - на летците,дето е в градинката на Козяк - 16 и никакъв друг на Територията..
  • 15 ИВАН

    23 11 Отговор
    Даа, радвам се и се гордея, че съм русофил, дори бившите "комуняги" не можаха да ме отвратят от братския руски народ ... а сега какво - да ревна за курилските им острови на самурайчетата ли, ами да са си налягали парцалите

    Коментиран от #20

  • 16 Госあ

    8 7 Отговор
    Все повече си личи, че пиратите ще трябва да сдържат собствените си хора, защото е нелепо да си мислят за сдържане на БРИКС. Иначе, военните съюзи са най вече икономически и не е тайна за никого, че военният съюз е всъщност Г7. Япония върви по грешен път със соросоидчето изпълзяло от никъде (никой не е гласувал за него) и се надявам да влезе в правия път, защото абсолютно никой здравомислещ японец не иска конфликт с Китай. Това го казвам от първа ръка.

    Коментиран от #22

  • 17 Ще ще ще

    13 3 Отговор
    То беше и невъзможно и Варшава да влезе в НАТО все пак беше центъра на варшавски договор което си беше руското НАТО от минали век, както и Финландия и прочие от източна Европа. Само гледайте и теглете локуми във форумите, с други думи кучето си лае кервана си върви
  • 18 Експерт

    8 4 Отговор
    абориген от амазонската джунгла
  • 19 ТАСС

    8 2 Отговор
    Намерили кого да интервират...то други не им останаха за интервюта
  • 20 Фактите

    11 5 Отговор

    До коментар #15 от "ИВАН":

    През 1968 година фирмата Сони монтира първият телевизор в автомобил.Две години по-късно в СССР е открит първият завод за производство на тоалетна хартия.

    Коментиран от #21, #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Абе я кажи

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Този Брикс от колко века го изграждате, ще е готов ли 22ри век?

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Отново след като беше изтрит

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Фактите":

    Трябва да се говори за тези работи, не сериозно говоря защото има хора с много ама много про мити мо зъ ци
  • 26 Клод Арон

    7 3 Отговор
    Сащ има 11 ядрени самолетносача Китай ни един Сащ имат 14 ядрени подводници ако не са и 22 Китай има две.За какво сравнение говорим

    Коментиран от #34

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Япония

    8 2 Отговор
    Да бъде приета.
  • 29 Бразилеца станал русофил

    8 3 Отговор
    Японеца има достатъчно средства! Може да излее например 100 милиарда в НАТО веднага, както направи Германия!

    Коментиран от #31

  • 30 Путинофил

    7 4 Отговор
    Не искам Сони, Ще си купам руски магнетофон " Юпитер"
  • 31 Версенжеторикс

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "Бразилеца станал русофил":

    Ама на кредит ги има а Германия ги има щото не е плащала репарации ВСВ крепени от Сащ и зионистите там които са от немски произход.Евреите харесват Германция защото ги е пазела от Римската Империя.
  • 32 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Абе я кажи":

    + Аржентина, СА, Турция. Добре ли е ?
  • 33 🇧🇬🇪🇺💯

    3 3 Отговор
    Ами да, колко са прости Еврата, запинят за Самурайте но Велика Македония зорлем че я вкарат ЕС, вече е в НАТО, Слава на Велика Македония, Слава на Маке Хероям.
    Пази се Раша ке идеме!
  • 34 Сащисаните

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Клод Арон":

    Сами си го признаха че самолетоносачите са първите жертви при една война
  • 35 Ученик

    4 3 Отговор
    Изглежда, че историята се повтаря. :-(
    Wikipedia / Страни от Оста:
    Страните от (Оста Рим – Берлин – Токио) или страните от Тристранния пакт е военен съюз между Хитлеристка Германия, Кралство Италия, Японска империя и други държави, участвали във Втората световна война и противостоящи на Антифашистката коалиция.
    В допълнение има и информация за “Членове и съюзници на Оста”.

    Коментиран от #37, #39

  • 36 Струва ми се

    5 4 Отговор
    Бразилският експерт не е бразилски, а руски. Шубе ги е Япония да е член на НАТО.
  • 37 Даскал

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ученик":

    Рим, Берлин и Токио, пропускаш Вашингтон, Париж и Лондон. От другата страна Москва, ооо ми то май други няма там.
  • 38 Констатираща

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Така така":

    Прави впечатление, че тези, които най-много са си патили от САЩ и подобни режими, сега им се подмазват, явно от страх или да им действат възпитателно, но те от това не разбират.😊
  • 39 Мхм

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ученик":

    Германия е с Рушия на Навални а не с Рушия на Посин
  • 40 Хаха

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Това са платени от Путин специалисти.
Новини по държави: