Отидете към основна версия

1 195 17

Една трета от младите мъже в Германия смятат, че насилието срещу жени е „приемливо“

  • германия-
  • мъже-
  • насилие-
  • жени-
  • проучване

Показва проучване

Източник: Shutterstock

Ново проучване, поръчано от детската благотворителна организация "План интернешънъл Джърмъни" (Plan International Germany), разкрива, че една трета от младите мъже в Германия намират за приемливо използването на насилие срещу жени. Тази статистика е предизвикала възмущение сред активистите за равенство между половете. Проучването е проведено с участието на 1000 мъже и 1000 жени на възраст между 18 и 35 години от цялата страна.

Според проучването, 34% от мъжете в тази възрастова група признават, че са проявявали насилие към своите партньорки в миналото, за да "внушат уважение към себе си". Още 33% от анкетираните мъже смятат, че е приемливо да "замахват без да искат" по време на спор с партньорката си.

Проучването разглежда и отношението към обвиняването на жертвата и двойните стандарти. 50% от мъжете заявяват, че не биха искали връзка с жена, която е имала много сексуални партньори, докато 20% от жените се съгласяват с това мнение.

Освен това проучването открива значителни различия в очакванията между мъжете и жените в рамките на връзка. 52% от мъжете желаят връзка, в която да бъдат "главата на семейството" и да печелят повечето пари, а грижите за децата и домакинските задачи да са предоставени на жената. В същото време над две трети от жените искат равнопоставени партньорства и споделено вземане на решения.

Проучването също така показва, че 48% от анкетираните изразяват неприязън към публичните прояви на хомосексуалност и се чувстват "обезпокоени" от тях, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: