Отидете към основна версия

1 442 8

Руското посолство в Израел планира отварянето на консулски отдел в Западен Йерусалим

  • русия-
  • израел-
  • консулство-
  • йерусалим-
  • посолство

Съобщиха източници от дипломатическото представителство и израелското външно министерство

Източник: БГНЕС

Руското посолство в Израел планира да открие консулски отдел в Западен Йерусалим, съобщиха източници от дипломатическото представителство и израелското външно министерство, цитирани от "Ройтерс". Според руското посолство, парцелът в Западен Йерусалим, който Русия придобила през 1885 година, е бил закупен от общината след дълготраен процес, като на него ще бъде изграден комплекс, предназначен за консулските услуги на посолството.

Статутът на Йерусалим, който е от изключително значение за християните, евреите и мюсюлманите, представлява едно от основните препятствия пред постигането на мирно споразумение между Израел и палестинските територии. Израел, който през 1967 година окупира Източен Йерусалим по време на Шестдневната война, а по-късно го анексира, настоява, че градът е вечната и неделима столица на страната. Палестинците, от своя страна, претендират за Източен Йерусалим като столица на своята бъдеща държава. Международната общност не признава суверенитета на Израел над целия град и настоява, че въпросите, свързани със статута на Йерусалим, трябва да бъдат решени чрез преговори, предаде БТА.

Въпреки че повечето чуждестранни посолства се намират в Тел Авив, през 2017 година САЩ признаха Йерусалим като столица на Израел и откриха четири дипломатически представителства в града. Този ход преобърна дългогодишната политика на САЩ. В миналото руският президент, Владимир Путин, изрази сериозна загриженост и посочи, че "подобни действия могат да разрушат перспективите за мирния процес в Близкия изток".

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.

Свързани новини