16 Юни, 2023 21:40 1 441 8

Руското посолство в Израел планира отварянето на консулски отдел в Западен Йерусалим

  • русия-
  • израел-
  • консулство-
  • йерусалим-
  • посолство

Съобщиха източници от дипломатическото представителство и израелското външно министерство

Руското посолство в Израел планира отварянето на консулски отдел в Западен Йерусалим - 1
Източник: БГНЕС

Руското посолство в Израел планира да открие консулски отдел в Западен Йерусалим, съобщиха източници от дипломатическото представителство и израелското външно министерство, цитирани от "Ройтерс". Според руското посолство, парцелът в Западен Йерусалим, който Русия придобила през 1885 година, е бил закупен от общината след дълготраен процес, като на него ще бъде изграден комплекс, предназначен за консулските услуги на посолството.

Статутът на Йерусалим, който е от изключително значение за християните, евреите и мюсюлманите, представлява едно от основните препятствия пред постигането на мирно споразумение между Израел и палестинските територии. Израел, който през 1967 година окупира Източен Йерусалим по време на Шестдневната война, а по-късно го анексира, настоява, че градът е вечната и неделима столица на страната. Палестинците, от своя страна, претендират за Източен Йерусалим като столица на своята бъдеща държава. Международната общност не признава суверенитета на Израел над целия град и настоява, че въпросите, свързани със статута на Йерусалим, трябва да бъдат решени чрез преговори, предаде БТА.

Въпреки че повечето чуждестранни посолства се намират в Тел Авив, през 2017 година САЩ признаха Йерусалим като столица на Израел и откриха четири дипломатически представителства в града. Този ход преобърна дългогодишната политика на САЩ. В миналото руският президент, Владимир Путин, изрази сериозна загриженост и посочи, че "подобни действия могат да разрушат перспективите за мирния процес в Близкия изток".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да питам

    3 11 Отговор
    Що не пали Ладата?!

    Коментиран от #7

  • 2 видял

    10 5 Отговор
    Скоро бях там ,и никога няма да повторя .Тези хора са наказани от бог , а не въздигнати ,защото до края на света там ще има война !!
  • 3 РЕАЛИСТ

    17 2 Отговор
    Аналена Бербок отишла в Бразилия, да ги уговаря да тръгнат срещу Русия. Била игнорирана и от президента и от външния министър. Президентът пратил от кумова срама един съветник, да говори с нея, а външният министър пратил заместника си. Австрийското издание Експрес пише , че е понесла най- голямото дипломатическо наказание.
  • 4 ха сега де!

    8 4 Отговор
    А консулите на Пригожин ли ще са или на Кадиров?
  • 5 Демоназ

    6 3 Отговор
    Брей за какво отварят,че то росия си е хазария?! Всички другари са от нали....
  • 6 ФАЩ

    3 0 Отговор
    Губим всичко... освен фентанила, той си е наш!
  • 7 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "да питам":

    ако ладата ти не работи, значи не разбираш от автоможили, никъв мъж не си и лъскаш бастуня.. питай дядо си как се праи, кво се праиш на Лили Иванова...
  • 8 Нафталин.бенет

    1 0 Отговор
    РУСИЯ И САЩ са пудели на евреиити....затова има войни за парите на Рокфеллер и Ротшиллд....