Отидете към основна версия

2 246 4

Румънец преплува Гибралтарския проток

  • плуване-
  • гибралтарски проток-
  • румъния-
  • спортист-
  • пол джорджеску-
  • гибралтар

Той е първият румънец, извършил това постижение без защитен костюм

Снимка: Shutterstock

Спортистът Пол Джорджеску преплува Гибралтарския проток, един от най-трудните в света, ставайки първият румънец, извършил това постижение без защитен костюм, съобщи специално за БТА агенция Аджерпрес.

Гибралтар беше петият проток в проекта Ocean's Seven, прекосен с плуване от Пол Джорджеску след протока Каталина в Лос Анджелис, протока Молокай Хавай, Ламанша и Северния канал. Неговият проект включва и пролива Цугуру-Япония и протока Кукс-Нова Зеландия. Към днешна дата само 22 плувци от цял свят са успели да прекосят тези 7 пролива, считани за най-трудни и опасни.

Роден в Букурещ на 8 декември 1978 г., Пол Джорджеску е бил играч на поло и в момента тества границите на собственото си тяло, като плува в открити и замръзнали води. През последните години той постигна няколко такива постижения като най-бързия румънец, прекосил Ламанша без неопренов костюм (с рекордно време от 13 часа 34'), носител на титлата "Тройна корона" (Ламанша - 54 км, Каталина, САЩ - 35 км и остров Манхатън, САЩ - 48,5 км), първия румънец, изминал разстоянието от 1 миля в замръзнала вода (3,2 градуса по Целзий), световен шампион по плуване в лед (500 м), печелейки първия медал за Румъния на подобно състезание, участвайки в първата щафета от Румъния, преплувала Ламанша, преплувайки разстоянието от една миля в замръзналите води на Полярния кръг (Антарктика) за 22 минути и 44 секунди (температура на водата 0,1 градуса по Целзий) и първия румънец в историята на Световната асоциация по плуване в открити води, спечелил най-важната титла в плуването в открити води - Човек на годината 2021.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: