Отидете към основна версия

7 832 130

Русия: Няма да има преговори с Украйна!

  • война-
  • преговори-
  • кремъл-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • дмитрий песков

Кремъл смята, че няма шансове да се водят преговори с Киев в този момент

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия не вижда особени шансове за преговори за мир с Украйна заради позицията на Киев, въпреки конструктивните усилия на африканската миротворческа мисия, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Руският президент Владимир Путин е имал „много продуктивни“ разговори с африканските лидери в събота и остава отворен за контакти и диалог по украинския въпрос, посочи Песков пред журналисти. Но по думите на президентския говорител от гледна точка на позицията на Киев „едва ли може да се говори за стабилна почва“ за мирни преговори. Песков допълни, че на съботните си разговори в Санкт Петербург Путин и африканските лидери са обсъдили важността на руските зърнени доставки за Африка.

„Беше подчертана важността на доставките на зърно за африканския континент и най-бедните страни, особено на руското“, посочи говорителят. „Изтъкната беше необходимостта от продължаването им“, допълни той. Русия извежда на преден план въпроса за продоволствените доставки за Африка в момент, когато тя отново заплашва да се оттегли от споразумението за износ на зърно през Черно море, след изтичането на срока му на 17 юли, отбелязва Ройтерс.

Според Москва инициативата - която беше договорена през юли миналата година, за да може износът на украинско зърно през Черно море да продължи безпрепятствено въпреки войната - не допринася в обещаната степен за намаляване на глада в Африка. В събота Путин заяви пред делегация от седем африкански лидери, че само малка част от изнасяното по споразумението украинско зърно наистина достига до бедните страни на континента.

По думите му това е пример как „неоколониалните“ европейски и американски власти заблуждават международната общност и Африка. „Те (Западът) са свикнали да лъжат целия свят от векове и продължават да го правят и днес“, е казал той според стенограмата на Кремъл от заседанието.

Според ООН споразумението е от полза за бедните страни, защото е допринесло за намаляване на цените на продоволствените стоки на международните пазари. По данни на Обединените нации в рамките на пакта са изнесени над 31 милиона тона зърно, 43 процента от които са заминали за развиващите се страни. По думите на Путин за бедните африкански държави са отишли само 976 000 тона.

Той и други руски официални представители многократно заявиха, че Русия обмисля да се оттегли от Черноморската зърнена инициатива, защото докато за украинския износ са били осигурени коридори, нейният собствен износ на зърно и торове продължава да среща пречки. Въпреки това Москва досега всеки път се е съгласявала срокът на инициативата да бъде продължен, като последния път беше на 18 май.

Русия не се притеснява от възможни опити на САЩ да повлияят на отношенията ѝ с Китай, добави Песков при днешната си изява пред медиите. Той каза това в коментар на посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин, където се срещна с китайския президент Си Цзинпин. „Стратегическите ни партньорски отношения с Китай ни дават увереност, че развиването (от Пекин) на отношения с други страни никога няма да бъде насочено против нашата страна“, заяви говорителят на Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 79 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания