Отидете към основна версия

3 664 37

Антъни Блинкън предупреди: Тайван е проблем за целия свят

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • сащ-
  • антъни блинкън

Ако имаше криза от Китай с Тайван и вие не обърнете внимание, ще има глобална икономическа криза, обясни първият дипломат на Вашингтон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън каза в сряда в интервю за MSNBC, че въпросът с Тайван е проблем "на практика за целия свят".

"50% от търговския контейнерен трафик минава през този пролив всеки ден. 70% от полупроводниците, на които светът разчита... са направени в Тайван. Ако имаше криза от Китай с Тайван и вие не обърнете внимание, ще има глобална икономическа криза", обясни Блинкън.

Различията между Китай и Тайван трябва да бъдат разрешени по мирен начин.

Блинкън коментира пред Съвета за външни отношения, че руският президент Владимир Путин е оставил страната си "в по-лошо икономически и военно" състочние от началото на инвазията в Украйна.

Краткотрайният бунт през уикенда, започнат от групата Вагнер, "показа вътрешните измерения на този провал", добавяйки, че това е криза, "направена от самия Путин".

Коментирайки самия ръководител на Вагнер Евгений Пригожин, Блинкън подчерта, че той е "извършил ужасяващи зверства в Украйна, в Африка, в Сирия ... където отиде Вагнер, следва смърт и разрушение".

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 46 гласа.

Свързани новини