Отидете към основна версия

5 688 96

ISW: Недостиг на въоръжение и слаби резултати на фронта за Кремъл

  • украйна-
  • русия-
  • дронове-
  • война-
  • крим

Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко четири сектора на фронта и постигнаха незначителен напредък на 3 юли

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко четири сектора на фронта и постигнаха незначителен напредък на 3 юли. Това се посочва в дневния анализ за Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че украинските сили са провели контранастъпателни операции в посока Лиман. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви, че продължават контранастъпателните операции в района на Бахмут, западната граница на Донецк и Запорожка област и в западната Запорожка област. Маляр заяви, че са превзети девет квадратни километра територия в източна Украйна, 28,4 квадратни километра в Южна Украйна през изминалата седмица и общо 158,4 квадратни километра за неопределен период от време. Руски блогър твърди, че украинските сили са постигнали ограничени победи южно от Оригов в западна Запорожка област.

Руски блогъри се възползваха от неотдавнашната украинска активност на източния (левия) бряг на Херсонска област, за да призоват за засилено присъствие на малки речни кораби и оборудване в река Днепър и така да се предотврати по-нататъшно украинско настъпление. На 2 юли те се обърнаха с такъв призив към ръководителите на републиките Дагестан и Татарстан, Астраханската област, Краснодарския край и Приморския край. ISW съобщи на 2 юли, че блогъри обвиняват МО, че не е предоставило на руските сили на източния бряг необходимото оборудване и са отправили своите искания за допълнителна логистична подкрепа към руски регионални ръководители. Ръководителят на Република Дагестан Сергей Меликов отговори на призива на 3 юли и нареди да се реши въпросът с прехвърлянето на конфискувани бракониерски лодки на руските сили. Цялостният тревожен отговор на блогърите предполага, че се страхуват от способността на Украйна да пресече реката и смятат, че сегашното командване не е подготвило достатъчно войските си за тази възможност.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев публикува статия, с която засилва подстрекателската руска реторика към Украйна и Запада. Така вероятно ще подкопае подкрепата за Украйна на предстоящата среща на върха на НАТО. Текстът рисува обичайната тревожна реторика, но в нови цветове; той отново описва войната в Украйна като част от по-широк екзистенциален конфликт срещу Запада, повтаря много от екстремните предвоенни искания на Путин, които надхвърлят Украйна, и намеква, че Русия е готова да участва в този по-широк конфликт в продължение на "десетилетия", ако тези искания не бъдат изпълнени.

Медведев твърди, че "Армагедон" е "вероятен", ако Западът не се съгласи да преговаря за нов световен ред с Русия, твърдейки абсурдно, че ядреното "табу" е нарушено (вероятно от използването на атомни оръжия от САЩ през 1945 г. - това е иначе напълно неясно какво може да има предвид), за да намекне погрешно, че ядрената война е сигурна.

Медведев се опита да представи Русия като свързана с партньори извън Запада въпреки западните санкции и че държавите, които не са съгласни със Запада, активно се противопоставят. Есето на Медведев е в съответствие с неговите и предишните опити на други високопоставени служители на Кремъл да изплашат западните държави, организации и медии преди значителни международни дискусии относно военна, политическа и икономическа подкрепа за Украйна и нейните усилия да освободи държаните от Русия територии.

Статията на Медведев не представлява реален обрат в руската политическа, военна или ядрена реторика.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу повтори шаблонната реторика за текущото състояние на войната в Украйна и бунта на групата Вагнер на 3 юли.

По-специално, Шойгу не назова пряко групата "Вагнер" или нейния финансист Евгений Пригожин, докато обсъждаше "провокацията", предпочитайки вместо това да осъди бунта и да изтъкне лоялността на руските военни като причина за провала на бунта. Шойгу също така твърди, че украинските сили са загубили 2500 единици военна техника от 4 юни, вероятно възнамерявайки да подкопаят западната подкрепа за украинската контранастъпление. Речта на Шойгу не представи никакви нови риторични аргументи и вероятно е продължаваща проекция на претендирана вътрешна стабилност след бунта и представяне на руската армия като способна да се защити срещу украинската контраофанзива.

Руските сили продължиха да нанасят удари с дронове и ракети срещу тиловите райони в Украйна през нощта и през деня на 3 юли. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 17 дрона Shahed в неуточнени райони на Украйна през нощта на 2 срещу 3 юли и украинските сили са свалени 13 от дроновете.

Украинският генерален щаб съобщи във вечерния си ситуационен доклад, че през деня на 3 юли руските сили са атакували цивилна инфраструктура с три противовъздушни ракети С-300 и 20 дрона Shahed в Сумска, Донецка и Запорожка област, а украинските сили са свалили 16 БПЛА.

Военната администрация на Сумска област съобщи, че дронове Shahed са ударили жилищна сграда в град Суми, убивайки двама и ранявайки 19 цивилни.

Кремъл продължава да използва дигитални авторитарни инструменти за наблюдение на местното население на Русия и се стреми да разшири вътрешното производство на технологии за наблюдение. New York Times съобщи на 3 юни, че Кремъл е предоставил на руските правоприлагащи органи, включително Федералната служба за сигурност (ФСБ), повече инструменти за наблюдение на местоположението на телефони, проникване в лични акаунти и проследяване на активност в криптирани приложения като като Telegram, WhatsApp и Signal.

Според руските вътрешни записи, които NYT твърди, че са получили, руското правителство има за цел да разшири своите инструменти за технологии за наблюдение, като подкрепи прехода на руски технологични фирми към производство на модерни инструменти за руските разузнавателни служби. Руските технологични фирми може да изпитват недостиг на квалифицирани служители предвид броя на квалифицираните работници, напуснали Русия след началото на войната през февруари 2022 г.

ISW по-рано съобщи за използването на автоматизирана технология от Кремъл за цензуриране на руското информационно пространство и търговия с инструменти за наблюдение в замяна на оръжия за използване в Украйна.

Съобщава се, че групата "Вагнер" временно преустановява регионалното набиране на персонал. Няколко свързани канала, съобщиха, че става въпрос за едномесечен период. Известен руски блогър отговори на съобщението и призова руските власти да свикат нова вълна от мобилизация, за да компенсират загубите на руски сили. Ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов каза по-рано пред ТАСС в Кремъл, че няма нужда от такава.

Разследване на руското опозиционно издание Protokol потвърди подробностите за сделка между Русия и Иран, свързана с фабрика за производство на дронове в специалната икономическа зона Алабуга в Република Татарстан. Protokol цитира неназован вътрешен източник, който твърди, че руско-иранският договор се оценява на между 115 и 130 милиарда рубли (около 1,3-1,5 милиона долара) и че Иран доставя всички компоненти за производството на дронове Shahed .

Protokol също установи, че договорът включва клауза за обучение на специалисти от SEZ Alabuga в Иран и че първото от тези пътувания за обучение се е състояло през март 2023 г. Разследването на Protokol отбеляза, че договорът предвижда, че броят на компонентите, внесени от Иран трябва постепенно да намалява, тъй като SEZ Alabuga е в състояние да увеличи независимото производство на отделни компоненти.

Преди това Белият дом съобщи, че Иран помага на Русия да изгради завод за безпилотни самолети в Елабуга, а ISW оцени на 1 юли, че Иран може да изпраща материали и персонал в Република Татарстан за производството на бойни безпилотни самолети за използване в Украйна.

Руските официални лица продължават по невнимание потвърждават, че улесняват масовите депортации на украински деца. Депутатът от Руската държавна дума Григорий Карасин заяви на 2 юли, че над 700 000 украински деца са избягали от Украйна за Русия през неопределен период от време - твърди се през последните години. Не е ясно дали заявеният от Карасин времеви период включва само 2022-2023 или 2014-2023 години. Изявлението обаче потвърждава дългогодишната оценка на ISW.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: