Отидете към основна версия

2 395 16

Дипломатическо напрежение! Киев привика грузинския посланик

  • михаил саакашвили-
  • грузия-
  • украйна-
  • володимир зеленски

Президентът Володимир Зеленски изрази възмущението си от състоянието на лишения от свобода бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили и обяви, че заради това Украйна моли грузинския посланик да се върне в Тбилиси

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Посланикът на Грузия в Украйна ще бъде извикан в украинското външно министерство на 4 юли за разговор заради отношението на грузинските власти към Михаил Саакашвили.

Това съобщи министерството в публикация в Telegram, съобщава Укринформ.

"Грузинските власти заслужават остра реакция от Украйна заради отношението си към Михаил Саакашвили. Утре сутринта грузинският посланик ще бъде в Министерството на външните работи, ще има тежък разговор с него, той ще отиде в Грузия. Вярваме, че че Грузия трябва да спре да злоупотребява с Михаил Саакашвили и да ни го върне, тъй като той е гражданин на Украйна", каза Кулеба, цитиран от украинското външно министерство.

Припомняме, че в понеделник, 3 юли, Саакашвили присъства на съдебно заседание чрез видеовръзка. Той показа колко е отслабнал по време на болничния си престой.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази възмущението си от състоянието на лишения от свобода бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили и обяви, че заради това Украйна моли грузинския посланик да се върне в Тбилиси.

Саакашвили очевидно е в тежко състояние и се нуждае от медицинско лечение.

Има подозрение, че може да е бил отровен.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили отказва да помилва Саакашвили.

Саакашвили, който изкара два мандата като президент между 2004 г. и 2013 г., в момента излежава присъда от шест години затвор за злоупотреба с власт, въпреки че международни правозащитни групи определиха присъдата му като политически мотивирана.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: