Отидете към основна версия

1 468 49

Великобритания настоява за членство на Украйна в НАТО по ускорена процедура

  • великобритания-
  • лондон-
  • нато-
  • украйна-
  • членство-
  • процедура

Заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство, Джеймс Клевърли

Източник: БГНЕС

В интервю за италианския вестник La Repubblica, министърът на външните работи на Обединеното кралство, Джеймс Клевърли, предложи бързото присъединяване на Украйна към НАТО, използвайки ускорена процедура, подобна на тази, която е приложена за Швеция и Финландия.

Клевърли заяви: "Вярвам, че Украйна може да бъде част от НАТО без да бъде обременена от обичайната бюрокрация, както се случи с Швеция и Финландия." Министърът на отбраната призна, че не може да определи кога точно това ще стане възможно, поради продължаващия конфликт. Въпреки това, Клевърли отбеляза, че Въоръжените сили на Украйна вече имат опит с доставките на оръжие от НАТО и спазването на стандартите и обучението на военнослужещите от Алианса.

Преди това, президентът на Украйна, Володимир Зеленски, предупреди, че липсата на покана за НАТО на предстоящата среща на върха във Вилнюс през юли ще доведе до демотивация на украинските военни. На 19 юни, генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, заяви, че на срещата на върха във Вилнюс, и по време на предварителните консултации, не се обсъжда официална покана към Украйна, а се провеждат консултации за това какви решения да доближат Киев до членството в организацията, цитира "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: