Отидете към основна версия

5 035 77

„Стана така, както искаше Турция“

  • швеция-
  • турция-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • реджеп ердоган-
  • йенс столтенберг

Решителността на Ердоган превърна кризата, свързана с членството на Швеция в НАТО, в дипломатическа победа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Решението на Турция да даде зелена светлина за членството на Швеция в НАТО е водеща тема на турския печат днес, предаде БТА.

След тристранна среща във Вилнюс между турския президент Реджеп Тайип Ердоган, шведския министър-председател Улф Кристершон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг стана известно, че Турция се е съгласила да внесе кандидатурата на Швеция за членство в НАТО за ратификация в турския парламент възможно най-скоро. Столтенберг обяви още, че Швеция на свой ред е обещала да "положи усилия" за актуализиране на митническия съюз на Турция с ЕС и да активизира преговорите за безвизово пътуване в ЕС.

„Стана така, както искаше Турция“ („Сабах“), „Зелена светлина за членството на Швеция в НАТО. От тристранната среща излезе споразумение“ („Тюркийе“), „Трудният изпит за НАТО“ („Карар“), „Турция трябва да влезе в ЕС, а Швеция в НАТО“ („Поста“). Това са някои от заглавията по темата, поместени на първите страници на турските вестници днес.

Изданията изтъкват, че преди да отлети за Вилнюс, Ердоган заяви, че Турция ще подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в алианса, ако бъдат премахнати пречките пред членството на Анкара в ЕС.

Решителността на Ердоган превърна кризата, свързана с членството на Швеция в НАТО, в дипломатическа победа. Швеция прие всички условия на Турция, включително искането за подкрепа за присъединяването ѝ към ЕС, като така се стигна до историческото споразумение, коментира проправителственият в. „Сабах“.

Ердоган, Кристершон и Столтенберг седнаха на масата на преговорите. С обещанието на Швеция за подкрепа за членството ни в ЕС и борба срещу тероризма тя си отвори вратата за присъединяване към НАТО, отбелязва друго проправителствено издание „Тюркийе“.

Неяснотата относно това дали Швеция ще може да стане член на НАТО в близко бъдеще бе разрешена след тристранна среща между президента Ердоган, шведския министър-председател Кристершон и генералния секретар на НАТО Столтенберг преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, пишат вестниците.

Швеция обеща силната си подкрепа за процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз, а Турция се съгласи да внесе протокола за присъединяване на Швеция към НАТО във Великото национално събрание на Турция възможно най-скоро и да осигури ратификацията му. По време на тристранната среща страните се споразумяха по декларация от няколко точки, посочва „Миллиет“.

Изданието уточнява, че е постигнато съгласие за засилване на икономическото сътрудничество между двете страни. Швеция също така е обявила, че ще подкрепя активно усилията за съживяване на процеса на присъединяване на Турция към ЕС, включително актуализирането на митническия съюз между ЕС и Турция и либерализирането на визовия режим.

На срещата вчера също така бе решено да бъде назначен координатор за борба с тероризма за първи път в историята на НАТО. Координаторът ще бъде специален представител на генералния секретар на НАТО.

Очаква се Швеция да представи пътна карта за борба с тероризма. На срещата вчера Швеция отново обеща, че няма да подкрепя групировките ПКК (Кюрдска работническа партия), СЗН (Сили за защита на народа) и ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация).

В документа, публикуван вчера, се посочва, че Швеция е променила законодателството си, като значително е засилила борбата срещу ПКК и е възобновила износа на оръжие за Турция в рамките на изискванията по тристранния меморандум, подписан м.г. в Мадрид от Турция, Финландия и Швеция.

Турските издания отбелязват, че решението, взето на вчерашната среща във Вилнюс, е било приветствано от много лидери, включително от американския президент Джо Байдън, от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: