Отидете към основна версия

1 279 17

Китай и Русия на дневен ред във втория ден от срещата на върха на НАТО

  • китай-
  • русия-
  • вилнюс-
  • литва-
  • среща на върха-
  • нато

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, също ще участва в тези разговори

Източник: БГНЕС

Днес във Вилнюс, лидерите на НАТО ще се срещнат, за да обсъдят няколко важни теми, включително отношенията с Русия, ролята на Китай и ситуацията със сигурността в Украйна. Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, също ще участва в тези разговори, като това е първата среща на Съвета НАТО-Украйна, нов формат, който има за цел да предостави на Киев възможността да се ангажира с алианса, предаде БТА.

Целта на тези заседания на съвета е да засилят отношенията между НАТО и Украйна, като вземат предвид стремежите на Киев да се присъедини към алианса и продължаващата война в Украйна, провокирана от Русия. Групата от водещите демокрации Г-7, включваща Франция, Италия, Япония, Канада, САЩ, Великобритания и Германия, също ще вземе решение относно предоставянето на Украйна дългосрочни гаранции за сигурността ѝ.

На втория и последен ден от срещата на върха на алианса във Вилнюс, лидерите на НАТО ще обсъдят Китай в среща с представители от Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея. Поводът за това е фактът, че Китай предизвиква основаващия се на правила международен ред, като не осъжда военните действия на Русия в Украйна, заплашва Тайван и значително укрепва своите въоръжени сили. Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, предупреди, че ядреното модернизиране на Китай е бързо и мащабно и се извършва без прозрачност.

Столтенберг обяви, че страните от алианса са се споразумели да работят заедно, за да се защитят от нарастващата агресивност на Китай. В рамките на срещата, лидерите ще имат възможността за частни разговори очи в очи. Очаква се германският канцлер, Олаф Шолц, и президентът на САЩ, Джо Байдън, да проведат отделни срещи с президента на Украйна - Зеленски, където ще обсъдят подкрепата за Киев.

Тази среща на върха на НАТО във Вилнюс е от съществено значение за сигурността и стабилността в региона. Лидерите на алианса ще разискват важни въпроси, свързани с Русия, Китай и ситуацията в Украйна, като ще потърсят начини за засилване на колективната сигурност и отговорност.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания