Отидете към основна версия

7 702 157

"Мостът отново заспа" - дронове в Керченския пролив

  • крим-
  • украйна-
  • дрон-
  • кримски полуостров-
  • кримски мост-
  • русия

За атаката потвърждават и източници на Въоръжението сили на Украйна и службите на страната, което е прецедент, тъй като обикновено за тези атаки не се съобщава

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Аварията на Кримския мост е следствие на атака на подводни безпилотни апарати - дронове, пуснати и управлявани от украинската армия.

Съобщението за атаката се потвърждава от Националния антитерористичен комитет на Руската федерация. Атаката се случи в малките часове на днешния ден, а рано сутринта движението по моста бе спряно. В първите няколко часа всички руски източници, включително властите в Крим говореха за авария - всички съобщения използваха израза "извънредна ситуация".

За атаката потвърждават и източници на Въоръжението сили на Украйна и Службите на страната, което е прецедент, тъй като обикновено за тези атаки не се съобщава. "Мостът отново заспа." - това заявиха от СБУ - Службата за национална сигурност на Украйна, като публикуваха в официалните си канали в социалните мрежи стих от популярна песен ("Славейче, скъпи братко, пак мостът заспа"). И при предишната експлозия СБУ публикува такъв коментар, което може да се тълкува именно като признание за участието на украинските служби в инцидента.

По-рано източник на BBC в СБУ заяви, че нощната атака на Кримския мост е била специална операция на военноморските сили на ВСУ и Службата за сигурност на Украйна. "Мостът беше атакуван с помощта на надводни безпилотни летателни апарати. Беше трудно да се достигне до моста, но в крайна сметка това стана възможно", каза източникът. Агенцията не предостави други подробности.

В 3.05 часа тази сутрин два украински дрона са осъществили атака по Кримския мост, заявяват вече по обяд днес от Националния антитерористичен комитет на Русия. Съоръжението е повредено в частта му за автомобилно движение, пише ТАСС.

НАК е образувало наказателно дело по член от НК за терористичен акт. Следственият комитет на Русия също потвърждава за инцидента, възлагайки отговорност за него на украинските спецслужби.

Кримският мост в момента е затворен, съответно цялото автобусно движение от Краснодарския край с дестинация Крим са временно отменени. Руските власти в анексирания Крим съобщиха за възобновяване на движението на влаковете по Кримския мост, което също беше спряно след експлозията.

Руското министерство на транспорта потвърди, че пътното платно е повредено, а на пътуващите към или от Крим бе препоръчано да използват алтернативни сухопътни маршрути "през новите региони" - това са регионите, които са прифронтови - Запорожие, Херсон, Донецк.

Министърът на промишлеността на анексирания Крим Елена Елекчян уверява, че полуостровът е напълно обезпечен с горива, продоволствия и други товари. Това изявление е интересно не толкова от гледна точка на действителната обезпеченост, включително и с вода, което е най-големият проблем на Крим, а преди всичко заради сериозността на ситуацията и доколкото властите възприемат повредата на моста като сериозна.

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова е убедена, че атаката е извършена с непосредственото участие на американските и британските спецслужби и политици. САЩ и Великобритания ръководят терористична държавна структура, написа Захарова в социалните мрежи, утвърждавайки, че властите в Киев проявяват всички признаци на "международна престъпна групировка".

Припомняме, че на 8 октомври 2022 г. движението по моста беше ограничено след експлозия на камион. След това беше въведен преглед на всички влизащи автомобили, забранено бе движението на камиони. Охраната на моста бе поета от ФСБ лично по нареждане на Владимир Путин, който пък след атаката лично провери сигурността на моста, шофирайки мерцедес.

Кримският мост с дължина 19 км е най-дългият в Русия и Европа.

Открит беше през 2018 г. и е символен за анексирането на Крим от Руската федерация през 2014 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: