Отидете към основна версия

35 585 39

На българо-турската граница: "Взеха ни парите и телефоните"

  • граница-
  • българия-
  • турция-
  • австрия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • гранична полиция-
  • пари

България и Румъния се надяват да бъдат приети заедно в Шенгенското пространство през 2024 година

Снимка: БГНЕС

Има дни, в които до 300 мигранти се опитват да преминат границата между Турция и България, информира австрийската обществена медия ORF в свой репортаж от границата.

"Взеха ни парите и телефоните"

След обиколка из крайграничните гори от турска страна кореспондентите на медията разговаряли с местни жители. По време на разговора от скривалище излизат петима афганистанци и споделят, че са жертва на изтласкване обратно през границата. Българските полицаи им взели парите и мобилните телефони, оставили ги само с дрехите им на гърба и така ги върнали обратно през границата, твърдят те. Обувките на всички са изтъркани, единият дори носи различни обувки, разказва репортерът на австрийската медия.

Мехмед Кая, журналист в едно от крайграничните села в Турция, разказва пред австрийските си колеги, че мигрантите, които искат да стигнат до границата, са добре екипирани, а тези, които биват върнати обратно, понякога дори нямат и дрехи. Кая споделя, че има случаи на починали мигранти, особено през зимата, когато са били зле облечени. Той твърди, че е имало и изнасилвания на жени.

Афганистанците, от своя страна, разказват, че първоначално групата им се състояла от 20 души, разпределени в три автомобила в България. Прекарали седем дни в България, Сърбия била само на осем километра. Полицията обаче ги заловила и през София ги върнала обратно към Турция. Сега те обмислят дали да не се опитат да преминат границата с Гърция, този път по вода.

Полицаите спазват човешките права, твърдят от гранична полиция

Директорът на българската "Гранична полиция" Антон Златанов описва ситуацията по-различно - полицаите били обучавани да съблюдават човешките права, казва той в интервю за ORF. По неговите думи броят на обвиненията за незаконни изтласквания през границата е спаднал, откакто той е начело на граничната полиция. "По принцип нашият приоритет е с достатъчно персонал и оборудване да се попречи на мигрантите да преминат снабдената с камери и сензори гранична ограда", казва той. Но ако това все пак стане, те биват арестувани, след което започвала законната процедура.

Мехмед Кая казва, че за бежанците, както са му споделяли, е относително лесно да преодолеят граничната ограда към България, след това те са принуждавани да се върнат обратно в Турция. Според Антон Златанов често турската полиция е тази, която задържа мигранти и техните каналджии. "Имаме отлично сътрудничество с турските колеги, ние ги информираме и те реагират веднага", казва той пред ORF.

При акция в България бяха задържани 300 души

Както ORF, така и германските медии информират за акцията на българската полиция от 14 юли, при която бяха задържани 300 души, влезли незаконно в страната, и 15 каналджии. Цитиран е главният секретар на министерството на вътрешните работи Петър Тодоров, който казва, че по отношение на маршрутите и транспортирането на мигрантите каналджиите са "изключително изобретателни".

"Ди Цайт" посочва, че дългата 259 километра сухоземна граница между България и Турция е защитена с ограда от 2017 година и е снабдена с термокамери. Мигрантите често пресичат тази граница незаконно и след това по правило се отправят към Западна Европа.

Агенция ДПА припомня, че България и Румъния се надяват да бъдат приети заедно в Шенгенското пространство през 2024 година. Но заради незаконната миграция през декември 2022 година Австрия блокира присъединяването на двете страни, докато Нидерландия се обяви против присъединяването само на България.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: