Last news in Fakti

18 Юли, 2023 09:25 35 565 39

На българо-турската граница: "Взеха ни парите и телефоните"

  • граница-
  • българия-
  • турция-
  • австрия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • гранична полиция-
  • пари

България и Румъния се надяват да бъдат приети заедно в Шенгенското пространство през 2024 година

На българо-турската граница: "Взеха ни парите и телефоните" - 1
Снимка: БГНЕС

Има дни, в които до 300 мигранти се опитват да преминат границата между Турция и България, информира австрийската обществена медия ORF в свой репортаж от границата.

"Взеха ни парите и телефоните"

След обиколка из крайграничните гори от турска страна кореспондентите на медията разговаряли с местни жители. По време на разговора от скривалище излизат петима афганистанци и споделят, че са жертва на изтласкване обратно през границата. Българските полицаи им взели парите и мобилните телефони, оставили ги само с дрехите им на гърба и така ги върнали обратно през границата, твърдят те. Обувките на всички са изтъркани, единият дори носи различни обувки, разказва репортерът на австрийската медия.

Мехмед Кая, журналист в едно от крайграничните села в Турция, разказва пред австрийските си колеги, че мигрантите, които искат да стигнат до границата, са добре екипирани, а тези, които биват върнати обратно, понякога дори нямат и дрехи. Кая споделя, че има случаи на починали мигранти, особено през зимата, когато са били зле облечени. Той твърди, че е имало и изнасилвания на жени.

Афганистанците, от своя страна, разказват, че първоначално групата им се състояла от 20 души, разпределени в три автомобила в България. Прекарали седем дни в България, Сърбия била само на осем километра. Полицията обаче ги заловила и през София ги върнала обратно към Турция. Сега те обмислят дали да не се опитат да преминат границата с Гърция, този път по вода.

Полицаите спазват човешките права, твърдят от гранична полиция

Директорът на българската "Гранична полиция" Антон Златанов описва ситуацията по-различно - полицаите били обучавани да съблюдават човешките права, казва той в интервю за ORF. По неговите думи броят на обвиненията за незаконни изтласквания през границата е спаднал, откакто той е начело на граничната полиция. "По принцип нашият приоритет е с достатъчно персонал и оборудване да се попречи на мигрантите да преминат снабдената с камери и сензори гранична ограда", казва той. Но ако това все пак стане, те биват арестувани, след което започвала законната процедура.

Мехмед Кая казва, че за бежанците, както са му споделяли, е относително лесно да преодолеят граничната ограда към България, след това те са принуждавани да се върнат обратно в Турция. Според Антон Златанов често турската полиция е тази, която задържа мигранти и техните каналджии. "Имаме отлично сътрудничество с турските колеги, ние ги информираме и те реагират веднага", казва той пред ORF.

При акция в България бяха задържани 300 души

Както ORF, така и германските медии информират за акцията на българската полиция от 14 юли, при която бяха задържани 300 души, влезли незаконно в страната, и 15 каналджии. Цитиран е главният секретар на министерството на вътрешните работи Петър Тодоров, който казва, че по отношение на маршрутите и транспортирането на мигрантите каналджиите са "изключително изобретателни".

"Ди Цайт" посочва, че дългата 259 километра сухоземна граница между България и Турция е защитена с ограда от 2017 година и е снабдена с термокамери. Мигрантите често пресичат тази граница незаконно и след това по правило се отправят към Западна Европа.

Агенция ДПА припомня, че България и Румъния се надяват да бъдат приети заедно в Шенгенското пространство през 2024 година. Но заради незаконната миграция през декември 2022 година Австрия блокира присъединяването на двете страни, докато Нидерландия се обяви против присъединяването само на България.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 софиянец

    72 8 Отговор
    човека взе парите, каза чакай малко, влезе в будката, и не излезе вече от там
  • 2 Урюрвкос

    117 11 Отговор
    Афганистанците ги демократизираха Щатите какво търсят в Европа
  • 3 Новичок

    90 22 Отговор
    Схемата с каналджиите е герберска,там да се разровят журналята.

    Коментиран от #9, #39

  • 4 АУДИ

    110 9 Отговор
    Мигранти има заради политиката на ЕС за мигрантите.Ако знаят че няма Как да останат, няма и да идват.Защо не отиват в нова заландия или Австрия! Понеже ще ги депортират веднага!!
  • 5 Какво очакват

    127 7 Отговор
    След като НЕЗАКОННО преминават държавна граница?Да ги посрещат с хляб и сол ли?

    Коментиран от #36

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мефистофел

    86 2 Отговор
    "Има дни, в които до 300 мигранти се опитват да преминат границата"

    Наистина има такива дни. Но са рядкост. Обикновено мигрантите са много повече, най-вече нелегалните.

    Коментиран от #31

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кирил Петков

    71 13 Отговор

    До коментар #3 от "Новичок":

    Няма да закачаш ГЕРБ, те са наши първи дружки, а лидера им Бойко е изпран и скоро ще го канонизираме за светец!
  • 10 препис

    58 2 Отговор
    Защо не отиват в Нова Зеландия или в АвстрАЛия?!

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Голям праз

    88 49 Отговор
    Тия мигранти с нищо не ни пречат - само преминават транзит и отиват да товарят икономиката на Германия или да правят метежи в Париж. За България са опасни туристите от Украйна, които освен, че са стотици хиляди и никой не ги проверява ами и живеят на наша издръжка.

    Коментиран от #29, #32

  • 12 БГБГ

    68 6 Отговор
    Границата се преминава на определените за това места.
    Нарушителите се наказват!
    Дори подготовката за незаконно преминаване е престъпление!
  • 13 Отговор

    35 3 Отговор

    До коментар #10 от "препис":

    Защото нямат трети бустер:) Концлагер Австралия остана единствената държава в света, в която има извънредно положение заради Ковида.
  • 14 Гордостта на Тара

    33 10 Отговор

    До коментар #10 от "препис":

    Защото там е за аборигени и затворници .. както САЩ така и Австралия са съставени от емигранти и килийници.. пак за тях ще е голяма конкуренция с тия
  • 15 Ха,ха

    71 7 Отговор
    Трябвало е и да ви набият.Щом влизате нелегално в чужда държава, какво очаквате.

    Коментиран от #19

  • 16 Нека идват

    8 29 Отговор
    Ще ги интегрираме.

    Коментиран от #33

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 софиянец

    22 3 Отговор
    да идват, Фандъкова и Георгиев ще изградят социални жилища за тях, и нови детски градини за децата им, някъде към 2300 година ще се случи това, не е далече
  • 19 Сила

    26 17 Отговор

    До коментар #15 от "Ха,ха":

    Това е ясно, но другото е КРАЖБА, в тоя ред на мисли, каква е разликата между БГ полицая и обикновен джебчия или грабител
    .... СЪМНЯВАМ СЕ В ЕС ПОЛИЦИЯТА ДА ВЪРШИ ПОДОБНИ КОКОШКАРСКИ НЕЩА...... а, а искат и още по големи заплати наглеците наши

    Коментиран от #22

  • 20 Съдията Дред

    52 3 Отговор
    Фондациите, които са ги снабдили с пари и телефони, да предоставят серийните номера на банкнотите и ИМЕЙ номера на телефоните. Тая простотия с кражбите на пари и телефони е от почти 10 години, в началото може и да е било вярно, когато бандити ловуваха мигранти, но при системата за следене в полицията няма как да стане. И да не се оплакват, че ги връщат, по закон трябва първо да лежат в затвора за нарушение на държавната граница, после да бъдат екстрадирани.
  • 21 дрън дрън

    24 1 Отговор
    да извадят скритите пари и да си платят на шефа и ще минат за туристи
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мандо

    37 4 Отговор
    Ооо поскам сълза . Ама аз лично видях , как дойде линейка , полиция и жандарми за 4 полуумрели нелегални мигранти , имам къча на 30 километра от Лесово . Хората им оказаха медицинска помощ , органите на реда им купиха ядене и вода от близкия магазин и всичко това го заснех случи се събота на 20 метра от къщата ми , така че факккоффф какво разправят тези талибани
  • 25 Едуард Петров

    14 3 Отговор
    Благодарим на Факти за актуалната и важна информация! Много опасно е, Европа да се циганизира до степен на необратимост, при което германците, които са хедонисти и раждат по 1-2 деца, а мигрантите - по 7-8-10, защото такава им е религията! А България намаля с 3000000 предимно млади хора, които се изнесоха от България, (където се краде като за последно) за по-добър живот главно в Западна и Северна Европа, в САЩ, Канада, някои и в Мексико, Бразилия и прочее, в Австралия, Н.Зеландия, Япония, Ю.Корея, Някои работят в Кувейт, Сауди Арабия и наоколо, също в Израел! През Възродителния процес 1985, доста български турци заминаха за Турция, а българският щангист Наум Шаламанов - също остана в Турция и веднага си възстанови името Наим Сюлейманоглу! Лично го познавах, бях масажист на Нац. Отбор по вдигане тежести!Спомени! А Животът минава бързо! Както го е казал един френски философ:
    La vie passe vitte!
  • 26 ЕС сам си е

    29 1 Отговор
    виновен. Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 27 Защо не емигрират в русия?

    14 13 Отговор
    Там хората са толкова добри и широко скроени.

    Коментиран от #34, #35

  • 28 Що не си стояхте у Вас

    22 2 Отговор
    Никой нищо нямаше да Ви вземе!неканени гости не ни трябват!
  • 29 Неда

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Голям праз":

    Как не пречат??? Знаеш ли колко пари се харчат за лечение,лекари,операции???

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гьоте

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мефистофел":

    Че то легални "мигранти" намират ли се?!?
  • 32 Малък праз

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Голям праз":

    Айде бе, не ни печели, ъ? Даже, кайш, очите ни отварят, че територията България е разграден двор и управниците ѝ трябва да бъдат въдворени да не казвам де?!?
  • 33 Ще ги интегрират...

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Нека идват":

    у вас?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Широко скроен ойропелеразД

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Защо не емигрират в русия?":

    След като - докато тия ни газ ят, кол ят, мач кат, па лят и взрив яват - ние продължаваме да ги дундуркаме, защо да ходят другаде?!? Мисли, човече, мисли... ако има с какво;-)!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 знаещия

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Неда":

    маалооумна, знаеш ли колко пари внасят в страната....всики емигрант на възраст от 18 г. вдига икономиката на всяка страна
  • 38 Ми нямате

    0 0 Отговор
    никаква работа в България!
  • 39 А бе

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Новичок":

    сещам се по времето на ГЕРБ нямаше такава паплач по границата, дали не е схемата на Румен Радев?!
Новини по държави: