Отидете към основна версия

4 135 37

Скандалът се разраства! Швеция привика посланика си в Багдад

  • швеция-
  • багдад-
  • ирак-
  • коран-
  • муктада садр

Преди разсъмване привърженици на шиитския религиозен лидер Муктада Садр нахлуха в шведското посолство в иракската столица и го подпалиха, преди да бъдат разпръснати от полицията с водни оръдия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция обяви днес, че ще повика за консултации временно управляващия на посолството си в Ирак след щурма и подпалването на дипломатическата ѝ мисия в Багдад, свързани с насрочена за днес проява в шведската столица, на която е предвидено изгаряне на екземпляр на Корана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това, което се случи, е абсолютно недопустимо и правителството осъжда тези атаки по най-категоричния възможен начин“, каза шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

Преди разсъмване днес в Багдад привърженици на шиитския религиозен лидер Муктада Садр нахлуха в шведското посолство и го подпалиха, преди да бъдат разпръснати от полицията с водни оръдия.

Според демонстранти, интервюирани на място от АФП, те са реагирали на събитие, планирано за днес в Стокхолм и разрешено от шведската полиция, по време на което се предвижда да бъде изгорен екземпляр на Корана.

„Иракските власти имат ясно задължение да защитават дипломатическите мисии и персонал съгласно Виенската конвенция“, подчерта Билстрьом.

"Очевидно е, че иракските власти сериозно са се провалили в своите отговорности", добави министърът.

Персоналът на посолството е „в безопасност“, съобщи шведското външно министерство.

Ако се случи, изгарянето на Корана, планирано между 13:00 и 15:00 ч. местно време в Стокхолм, ще бъде третото в Швеция от януари насам.

Предишните две подобни прояви предизвикаха поредица от осъждания в мюсюлманския свят и призиви за бойкот на шведски стоки, посочва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: