Отидете към основна версия

14 553 231

Путин насочи ядрените си оръжия към НАТО. Време е за отговор

  • руски терористи-
  • беларус-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • ядрени оръжия-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко-
  • ядрен шантаж-
  • полша

Време е да се сложи край на ядрения шантаж на бункерния лидер Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Путин насочи ядрените си оръжия към НАТО. Време е за отговор (Putin Points Nuclear Weapons at NATO: Time to Respond)

Chels Michta за Центъра за анализ на европейските политики (CEPA):

Президентът на Беларус Лукашенко обяви през юни, че Русия е започнала да прехвърля тактически ядрени оръжия в страната му, като се похвали в интервю за телевизионния канал "Россия-1", че те са три пъти по-мощни от атомните бомби, хвърлени от Съединените щати над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Въпреки че разполагането им не променя цялостния ядрен баланс между Съединените щати и Русия, това е значителен ескалационен ход от страна на Кремъл. Това е първият път от края на Студената война, при който руски ядрени бомби са базирани извън нейна територия. В Беларус Русия ще запази контрола си над тях.

Въпреки че Путин аргументира разполагането като отговор на ядрените оръжия на САЩ в редица бази на НАТО в Европа (за първи път през 50-те години на миналия век САЩ разполагат ядрен арсенал), недвусмиленото послание е ясно: Русия засилва ядрената си реторика в отговор на продължаващата подкрепа на Запада за Украйна.

Действията на Русия трябва да послужат като напомняне, че докато Беларус остава привидно независима, тя за всички практически цели е част от по-голямото руско геополитическо пространство. Путин използва територията на Беларус, за да атакува директно Украйна, да извади и поправи повреденото руско оборудване, да осигури логистична и медицинска подкрепа за своите операции в Украйна, а сега и като разменна монета в ядрените си игри срещу Запада.

Целта на Путин е да принуди Запада да се поддаде на ядрения шантаж и да намали подкрепата си за Украйна. САЩ и НАТО трябва да решат как да отговорят и в крайна сметка как да адаптират възпиращата позиция на Алианса, за да се справят със заплахата.

Разполагането на ядрени оръжия в Беларус има и регионално измерение, тъй като Беларус граничи с три страни от НАТО: Полша, Литва и Латвия. Всички изразиха загриженост относно тази ескалация, а Полша поиска да се присъедини към програмата на НАТО за споделяне на ядрени оръжия. Въпросът беше повдигнат за първи път от полския президент Анджей Дуда миналата есен и повторен от министър-председателя Матеуш Моравецки. Поръчаните от Варшава изтребители F-35 могат да бъдат адаптирани за носене на ядрени глави.

Разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус означава разполагане на повече руски сили в тази страна за защита и управление на ракетите. Това означава и задълбочаваща се интеграция на беларуската армия в системата за командване и контрол на Русия. Прехвърлянето на ядрени оръжия в Беларус е сигнал за затягане на политическата и военна хватка на Кремъл над страната и по-нататъшно подчинение на въоръжените сили на Лукашенко и неговия апарат за сигурност на Русия.

Ако Съединените щати и НАТО не успеят да отговорят, като например разширят програмата за споделяне на ядрени оръжия, Путин ще прочете това като още един знак за западна амбивалентност и ще заключи, че НАТО няма голям апетит за поемане на рискове. Това ще насърчи повече руския авантюризъм по източния фланг и потенциално ще предизвика още по-опасна конфронтация със Запада. Накратко, НАТО трябва внимателно да прецени политическата цена от неуспеха да даде силен отговор на този пореден руски опит за ядрен шантаж.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 150 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания