Отидете към основна версия

2 692 38

Беларус се готви в случай на въоръжен конфликт

  • беларус-
  • въоръжен конфликт-
  • война-
  • украйна-
  • русия

Страната завършва въоръжаването и военното обучение на своя персонал

Източник: БГНЕС

Беларуският министър на извънредните ситуации, Вадим Синявски, заяви, че Беларус завършва въоръжаването и военното обучение на своя персонал с цел да помогне на министерствата на отбраната и вътрешните работи в случай на въоръжен конфликт, цитира "Ройтерс".

Съобщението идва след проведени съвместни военни учения между Беларус и Русия, както и различни срещи между лидерите на двете страни. Отношенията между Беларус и Русия са тесни, като двете държави са свързани в т.нар. "съюзна държава", където Москва играе доминираща роля.

Това съобщение възпламени страховете и вниманието на международната общност, особено на Украйна, за възможно участие на Беларус във военни действия на страната на Русия. Въпреки че Беларус не изпрати свои войски в Украйна, държавата беше критикувана за позволяването на Москва да използва нейната територия за инвазията в Украйна, цитира news.bg.

Този контекст на военни действия и напрежение в региона подчертава необходимостта от дипломатични и мирни решения за спиране на конфликта и защита на мира и стабилността в региона на Източна Европа.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: