Отидете към основна версия

5 765 90

Американски морски пехотинец е бил ранен в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • сащ-
  • държавен департамент-
  • морски пехотинец-
  • тревър рийд

Той не е участвал в никакви дейности от името на правителството на САЩ, обяви Вашингтон

Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният департамент на САЩ знае, че Тревър Рийд, бивш морски пехотинец от САЩ, който беше задържан в Русия, а след това освободен при размяна на затворници миналата година, е бил ранен по време на сражения в Украйна. Това заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Господин Рийд не е участвал в никакви дейности от името на правителството на САЩ", каза Пател пред репортери и допълни, че не е имало никакво информиране на американското правителство за плановете за пътуване на Рийд до Украйна. Рийд е бил транспортиран сега помощта на неправителствена организация до Германия за медицински грижи, съобщи Пател.

САЩ многократно отправиха предупреждение към американците да не пътуват до Украйна или да не участват в бойни действия там, а Държавният департамент предупреди, че в Украйна има съобщения, че руските сили издирват американски граждани в окупираните от Русия райони на Украйна за задържане, разпит или тормоз. "Бяхме изключително ясни, когато казахме, че ако пътувате до Украйна, ако изберете да участвате в бойните действия там, то има съвсем реален риск от залавяне, смърт, телесна повреда. Това продължава да е нашата оценка", заяви Пател и отново предупреди американците да не да пътуват до страната.

Рийд беше освободен от Русия при размяна на затворници през април 2022 г. в замяна на руския пилот Константин Ярошенко. Освобождаването се състоя на фона на изострените отношения между САЩ и Русия във връзка с войната в Украйна. През 2019 г. Рийд беше осъден в Русия за застрашаване на живота на двама полицейски служители, докато е бил пиян по време на посещение в Москва.
САЩ нарекоха процеса срещу него "театър на абсурда".

Ярошенко пък беше арестуван от американските специални сили в Либерия през 2010 г. и осъден за заговор за контрабанда на кокаин в САЩ. Русия предложи размяна на затворници за Ярошенко през юли 2019 г. в замяна на който и да е американец. САЩ заявиха, че работят за освобождаването на други американци, задържани в Русия, включително Пол Уилън, който също е бивш морски пехотинец, а също и на Еван Гершкович, репортер на "Уолстрийт джърнъл". Американската баскетболна звезда Бритни Грийнър беше освободена от руски затвор през декември миналата година и разменена с руския търговец на оръжие Виктор Бут.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: