Отидете към основна версия

1 239 6

Молдова също е обезпокоена заради украинското зърно

  • молдова-
  • зърно-
  • украйна-
  • земеделци

Земеделските производители пискаха да се създаде бърза митническа лента за износ на зърно и маслодайни семена

Източник: Shutterstock

Основният синдикат на земеделските производители в Молдова поиска от правителството в четвъртък да създаде бърза митническа лента за износ на зърно и маслодайни семена, позовавайки се на опасения, че техният бизнес може да бъде засегнат от нарастващото използване на страната за транзит на селскостопански продукти от Украйна, пише Reuters.

Въпреки политическия натиск от производителите, които организираха протести, Молдова разрешава вноса на зърно от съседна Украйна, която загуби традиционния си черноморски маршрут за износ по време на инвазията на Русия, цитира "Фокус".

По-голямата част от пристигащите обеми преминават транзитно към Румъния, а молдовските селски стопани предупредиха за риска от недостиг на капацитет за съхранение за зърнената реколта през 2023 г. поради вноса от Украйна.

"Асоциацията представи предложения за пренасочване на транзита от Украйна към няколко митнически служби в северната част на страната, както и за създаване на специален митнически коридор за износ на местни зърнени и маслодайни култури“, се казва в изявление на асоциацията "Сила на фермерите“.

Камиони, превозващи зърно, чакат на опашка в южната част на Молдова от пет до шест дни, докато пристанището Джурджилещ на река Дунав работи много бавно.

Молдова традиционно изнася зърно и маслодайни семена за Румъния и Турция. Реколтата му от пшеница тази година се очаква да достигне общо 1,2 милиона тона, като 400 000 тона покриват вътрешните нужди.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини