Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юли, 2023 10:18 1 231 6

Молдова също е обезпокоена заради украинското зърно

  • молдова-
  • зърно-
  • украйна-
  • земеделци

Земеделските производители пискаха да се създаде бърза митническа лента за износ на зърно и маслодайни семена

Молдова също е обезпокоена заради украинското зърно - 1
Източник: Shutterstock

Основният синдикат на земеделските производители в Молдова поиска от правителството в четвъртък да създаде бърза митническа лента за износ на зърно и маслодайни семена, позовавайки се на опасения, че техният бизнес може да бъде засегнат от нарастващото използване на страната за транзит на селскостопански продукти от Украйна, пише Reuters.

Въпреки политическия натиск от производителите, които организираха протести, Молдова разрешава вноса на зърно от съседна Украйна, която загуби традиционния си черноморски маршрут за износ по време на инвазията на Русия, цитира "Фокус".

По-голямата част от пристигащите обеми преминават транзитно към Румъния, а молдовските селски стопани предупредиха за риска от недостиг на капацитет за съхранение за зърнената реколта през 2023 г. поради вноса от Украйна.

"Асоциацията представи предложения за пренасочване на транзита от Украйна към няколко митнически служби в северната част на страната, както и за създаване на специален митнически коридор за износ на местни зърнени и маслодайни култури“, се казва в изявление на асоциацията "Сила на фермерите“.

Камиони, превозващи зърно, чакат на опашка в южната част на Молдова от пет до шест дни, докато пристанището Джурджилещ на река Дунав работи много бавно.

Молдова традиционно изнася зърно и маслодайни семена за Румъния и Турция. Реколтата му от пшеница тази година се очаква да достигне общо 1,2 милиона тона, като 400 000 тона покриват вътрешните нужди.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххахах

    12 0 Отговор
    Това е първа стъпка!!!Втората забрана.Никой не иска украинския боклук да му съсипва икономиката.

    Коментиран от #4

  • 2 Ксаниба

    5 0 Отговор
    Никой не ги базари за стигка тези херои.
  • 3 Хаха

    4 0 Отговор
    Цитат:"Земеделските производители пискаха да се създаде бърза митническа лента за износ на зърно и маслодайни семена"
    Пискаха?Колко силно са пискали?
    Никой не иска заразеното укро зърно.На фона на цялата истерия сега ми звучи като черна прокоба един стих на песничка на Тоника:
    "Нека да е лято,само да е лято...
    Беше първи ден на дълго страшно лято,
    житото вършееше война,
    падаха мъже в тревата, виеше железен вятър,
    времето лежеше мъртво в черната окопна тишина."

    Да не вземете заради заразено зърно,което никой не иска да врътнете световна война?Ужас!

    Коментиран от #5

  • 4 точно така

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ххахах":

    Много скоро всички източноевропейски пудели рязко ще обърнат палачинката и вече няма да се подчиняват на западните господари..........когато нещата опрат до собственото оцеляване и няма накъде да се мърда сегашните марионетки на ЗАПАДналите ще бъдат изгонени много набързо и на тяхно място ще дойдат хора дето мислят първо за националните интереси и народа си, неизбежно е!
  • 5 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Текста на тази песничка е от едни други времена в които се борехме за мир,равенство и братство.Сега е друго време,в което човек за човика е вълк.
  • 6 Мухаа,хаа!

    4 0 Отговор
    Когато опре до железария - са готови денонощно да транзитират към клоуна.Но когато дръжката опря до задни бузи на местните зърнени барони- Олеее,ле недейте! Ами нали сте секънд хенд румънещи-продавайте на тях.Ама и там има зърнени барони- сто пъти по мощни от вашите. Нали Президеншата ви е румънещи гражданка,да ги помоли за " помощ" .Ваш,та родителка езуитска!