Отидете към основна версия

3 338 46

Киев: Запорожката АЕЦ е преминала към резервно захранване

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • запорожка аец

Единият от шестте реактора трябва да бъде в режим на "топло спиране", за да произвежда пара за собствените нужди на централата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Окупираната от Русия ядрена централа Запорожие в Украйна отново загуби връзка с последния останал основен външен електропровод през нощта и беше превключена на резервна линия, съобщи държавната компания за производство на електроенергия Energoatom в четвъртък.

Енергоатом каза, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа е на ръба на прекъсване, тъй като резервната линия има по-малко от половината мощност на мощността на главния електропровод.

"Такъв режим е труден за реакторната централа, продължителността му е ограничена от проекта и може да доведе до повреда на основното оборудване на енергийния блок", каза Енергоатом в Telegram.

Запорожката централа с шестте си реактора се контролира от руските военни от първите дни на нахлуването на Москва през февруари 2022 г.

Той се превърна в една от фокусните точки на конфликта, като и двете страни се обвиняват взаимно за обстрела около мястото. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се опитва да създаде механизъм за безопасност за предотвратяване на инциденти.

Нито един от шестте реактора на централата не произвежда електричество.

Отделно, инсталираната от Русия администрация на станцията каза, че реактор номер 4 е бил преместен от "горещ" към "студен" режим на спиране поради признаци на изтичане на пара.

Единият от шестте реактора трябва да бъде в режим на "топло спиране", за да произвежда пара за собствените нужди на централата.

"Персоналът на завода откри признаци на течове в тръбната секция на парогенератор № 3", съобщиха от администрацията в Telegram. "За задоволяване на нуждите от пара на Запорожката АЕЦ се обмисля превеждането на енергоблок №6 в състояние на "топло спиране".

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: