Отидете към основна версия

1 649 14

Украйна моли Запада за подкрепа в разчистването на руските мини

  • украйна-
  • русия-
  • мини-
  • разминиране

Страната се оказа в отчайваща ситуация поради остър недостиг на сапьори и оборудване за обезвреждане на мини

Източник: Shutterstock

Украйна се оказа в отчайваща ситуация поради остър недостиг на сапьори и оборудване за обезвреждане на мини, съобщава The Guardian. Личният състав на инженерните войски на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) почти ежедневно понася големи загуби. Мащабните минни полета в покрайнините на руските позиции се превърнаха в сериозна пречка за контранастъплението, признава украинският министър на отбраната Олексий Резников и моли Запада да увеличи подкрепата в тази посока, предаде "Фокус".

"Днес Украйна е най-минираната страна в света. Стотици километри минни полета, милиони взривни устройства, в някои части на фронта до пет мини на квадратен метър“, заяви той. Резников призовава съюзниците да "разширят и ускорят" процеса на обучение на украински войници. Той също така прикани страни, които не доставят на Киев смъртоносни оръжия, като Япония, да предоставят помощ под формата на обучение или оборудване за разминиране, по-специално за минни тралове и Бангалорски торпеда.

Британско-американската организация с нестопанска цел HALO, която е специализирана в обезвреждането на мини и невзривени боеприпаси, заяви, че степента на миниране в Украйна е "безпрецедентна" в съвременната история. Нищо подобно не е виждано от Втората световна война насам. Според техните изчисления, дори ако Украйна разполага с 10 000 минни трала, ще отнеме 10 години, за да прочисти страната от взривни устройства.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: