Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Август, 2023 10:37 1 638 14

Украйна моли Запада за подкрепа в разчистването на руските мини

  • украйна-
  • русия-
  • мини-
  • разминиране

Страната се оказа в отчайваща ситуация поради остър недостиг на сапьори и оборудване за обезвреждане на мини

Украйна моли Запада за подкрепа в разчистването на руските мини - 1
Източник: Shutterstock

Украйна се оказа в отчайваща ситуация поради остър недостиг на сапьори и оборудване за обезвреждане на мини, съобщава The Guardian. Личният състав на инженерните войски на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) почти ежедневно понася големи загуби. Мащабните минни полета в покрайнините на руските позиции се превърнаха в сериозна пречка за контранастъплението, признава украинският министър на отбраната Олексий Резников и моли Запада да увеличи подкрепата в тази посока, предаде "Фокус".

"Днес Украйна е най-минираната страна в света. Стотици километри минни полета, милиони взривни устройства, в някои части на фронта до пет мини на квадратен метър“, заяви той. Резников призовава съюзниците да "разширят и ускорят" процеса на обучение на украински войници. Той също така прикани страни, които не доставят на Киев смъртоносни оръжия, като Япония, да предоставят помощ под формата на обучение или оборудване за разминиране, по-специално за минни тралове и Бангалорски торпеда.

Британско-американската организация с нестопанска цел HALO, която е специализирана в обезвреждането на мини и невзривени боеприпаси, заяви, че степента на миниране в Украйна е "безпрецедентна" в съвременната история. Нищо подобно не е виждано от Втората световна война насам. Според техните изчисления, дори ако Украйна разполага с 10 000 минни трала, ще отнеме 10 години, за да прочисти страната от взривни устройства.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    34 3 Отговор
    Украинската бригада за бързо разчистване на мини , " Летящите сапьори" , наистина станаха летящи.....

    Коментиран от #4

  • 2 Асан от Руската Федерация

    34 2 Отговор
    Е нали бандерската осрайна е силна и могучая какво моли пак???😆
  • 3 Ксаниба

    38 2 Отговор
    половината от руските мини обаче се оказа, че са ги залагали оркраинците пролетта 2022!!!
  • 4 Арестович

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    много на високо летят та се пръскат!! ма по високо от жужака зелен , хфърчи само хънтърчитуу
  • 5 АкоГаСе

    31 0 Отговор
    А кога се случи минирането, май по време на рекламите на дронове, минохвъргачки, пво-то ... всичко им дадоха и накрая се събудиха една суртин с 1/5 от държавата минирана ? А троловете се смееха ли смееха през това време как видиш ли след 2-3 седмици Русия ще свърши оръжията и ще капитулира.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 милиционер

    27 1 Отговор
    как да им стигат сапьорите като все се натъкват на собствените си мини, залагани без план, ред и посока !?
  • 9 Просяците от Укрия са на линия

    23 2 Отговор
    Фашизма е болест и трябва лечение!
  • 10 Питанка

    22 2 Отговор
    Що бе, какво стана с вашите сапьори ?
  • 11 Сократ

    15 1 Отговор
    А одеския плаж, кой минира?
  • 12 Перо

    16 1 Отговор
    Ционисткият режим в Коев моли за пари, въоръжение, разминиране и други страни да воюват, вместо тях и да ги издържат, а те да си ходят по гръцките плажове и живеят /олл инклузив/, безплатно по първокласните БГ хотели на първа зона!
  • 13 Още еднаа голяма лъжа

    17 1 Отговор
    на укрите!Руски мини има само по протежението на фронта,в останалите полета,може и да са руски мини,но са заложени от укрите!
  • 14 Пешо

    6 1 Отговор
    Какво им пука за тази земя? Да я зарязват , тя така или иначе вече е прехвърлена на янките. Народът се почти изнесе по курортите на Европа. Военното ръководство на Зеления са милионери с имоти по света , еле пък баш генерала му, та няма какво да я мислят. Руснаците ще си я разминират, а янките ще си се прибират на континента. Бляк Рок банката ще запише лош кредит и толкова. Хънти и Монсанто с Каргил няма да се бутат по Евро пазарите да пробутват ГМО и хънти газ.Чиста работа.
Новини по държави: