Отидете към основна версия

1 346 15

Западноафриканските генерали може да пристъпят към военна интервенция в Нигер

  • нигер-
  • интервенция-
  • западна африка-
  • преврат-
  • генерали

Ръководителите на армиите на Западна Африка се насочиха към втория и заключителен ден на срещата им в столицата на Гана

Източник: БГНЕС

Ръководителите на армиите на Западна Африка се насочиха към втория и заключителен ден на срещата им в столицата на Гана, Акра. Те обсъждат подробностите около възможността за военна намеса в Нигер, ако дипломатическите усилия не доведат до възстановяване на стабилността след последния военен преврат. Това съобщава информационната агенция Reuters.

През миналия месец военни офицери свалиха президента на Нигер, Мохамед Базум, и отказаха да се подчинят на призивите на международни организации като ООН и Западноафриканския икономически блок (ECOWAS), които настояват за възстановяване на законното правителство. Тази ситуация доведе до планирането на регионални военни сили като възможна мярка за възстановяване на реда.

Въпреки че използването на военна сила е последна опция, комисарят по политически въпроси, мира и сигурността на ЕКОВАС, Абдел-Фатау Муса, подчерта, че ако всички други опити за възстановяване на стабилността се окажат неуспешни, регионалните военни сили са готови да действат решително.

Повечето от 15-те държави-членки на ЕКОВАС са готови да предоставят резервни сили, с изключение на тези, които са под военен контрол - Мали, Буркина Фасо и Гвинея, както и малката държава Кабо Верде.

Всеки вид на ескалация ще доведе до допълнителна нестабилност в Сахел, бедния регион на Западна Африка, който вече се бори с ислямистки групировки в продължение на десетилетия.

Също така, Нигер има стратегическо значение извън региона на Западна Африка, поради своите богати ресурси от уран и петрол, както и поради ролята си като ключов център за чуждестранни военни сили, които участват в усилията за справяне с бунтовниците, свързани с терористични групировки като Ал Кайда и Ислямска държава, цитира "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини