Отидете към основна версия

3 489 32

Алтернативен маршрут! Още два кораба напуснаха Украйна по хуманитарния коридор

  • русия-
  • украйна-
  • одеса-
  • черно море-
  • зърнена сделка

Русия блокира украинските пристанища, откакто нахлу в съседната страна през февруари 2022 г., и заплаши да третира всички кораби като потенциални военни цели, след като се оттегли от подкрепената от ООН украинска сделка за зърно през юли

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Два товарни кораба са напуснали пристанище близо до Одеса, каза вицепремиерът на Украйна в петък. Toва са третият и четвъртият кораб, преминаващи от дълбоководни украински пристанища през Черно море, откакто Русия се оттегли от безопасно преминаване сделка за кораби със зърно, предава "Ройтерс".

Александър Кубраков каза, че корабите за насипни товари Anna-Theresa и Ocean Courtesy са напуснали пристанището на Южни през временен коридор за цивилни кораби.

Русия блокира украинските пристанища, откакто нахлу в съседната страна през февруари 2022 г., и заплаши да третира всички кораби като потенциални военни цели, след като се оттегли от подкрепената от ООН украинска сделка за зърно през юли.

В отговор Украйна обяви "хуманитарни коридор", обхващащ западното черноморско крайбрежие близо до Румъния и България. Два кораба, останали в украинските пристанища по време на инвазията, досега са успели да го използват, за да напуснат.

"Анна-Тереза" и "Оушън Къртези" превозваха съответно 56 000 метрични тона чугун и 172 000 тона концентрат от желязна руда, написа Кубраков в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

Данните от интерактивната карта на LSEG показаха двата кораба на повече от 10 км от брега в петък, движещи се в посока югоизток.

Украинският депутат Олексий Хончаренко, който е от Одеса, публикува в приложението Telegram в петък, че два кораба са били видени близо до града. Той публикува снимка, на която се виждат два отдалечени кораба. Ройтерс не успя да потвърди веднага датата или мястото на снимката.

Споразумението за зърно позволи на Украйна, основен износител на селскостопански продукти, да изпрати десетки милиони тонове продукция в други страни по време на инвазията на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: