Отидете към основна версия

2 170 29

Срещата на Путин с Ердоган: нов шанс за зърнената сделка?

  • русия-
  • турция-
  • украйна-
  • зърнена сделка-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу изтъкна наскоро, че вината за провала на зърнената сделка не е на Москва

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В понеделник в Сочи ще се проведе среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин. Те ще говорят за войната и за зърното - за провалената сделка, която сега може да се възобнови.

От седмици на Украйна официално ѝ е забранено да изнася зърно през Черно море, но това скоро може да се промени - покрай срещата на президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путинв Сочи в понеделник, прогнозира германската обществена телевизия ZDF. През юли 2022-а година Турция и ООН посредничиха за сключването на споразумение, позволяващо на Киев транспортирането на зърно през три пристанища на Черно море. Отделно споразумение между ООН и Русия пък трябваше да създаде предпоставките за износ на руски храни и торове. През юли т.г. обаче Русия отказа да поднови зърнената сделка с аргумента, че условията ѝ за споразумението не са изпълнени, и заплаши с нападения търговските кораби, които излизат от украински пристанища. Оттогава насам се търсят решения в борбата срещу глада в света. И е вероятно срещата в Сочи да доведе до ново начало, предполага и euronews.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу изтъкна наскоро, че вината за провала на зърнената сделка не е на Москва. Той повтори позицията на страната си, че Русия ще се върне към споразумението, ако обещанията, които са ѝ били дадени, бъдат изпълнени. "Това днес не е по наша вина, но то е спряно", казва Шойгу за споразумението в изявление, разпространено от Министерство на отбраната.

Руският списък с условия към Запада

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е изпратил в Турция списък с мерки, които Западът трябва да реализира, за да бъде възстановен украинският износ. Сред условията за това са и гаранциите, че Русия ще може безпрепятствено да изнася зърно и торове. Анкара от своя страна подчертава колко важно е споразумението за сигурното снабдяване с храни в светован мащаб.

T-online също отбелязва, че срещата между Путин и Ердоган трябва да се съсредоточи върху възобновяването на зърнената сделка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е информирал, че Путин и Ердоган искат да започнат разговорите си в понеделник следобед. Външните министри на двете страни вече са преговаряли по темата.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания