Отидете към основна версия

20 710 192

Последен модел! Нов Су-34 удари Украйна с хиперзвукови ракети "Кинжал"

  • кинжал-
  • русия-
  • украйна-
  • изтребител-
  • ракети

Москва хвали "Кинжал" като едно от своите "неудържими" оръжия от следващо поколение, способни да се движат със скорост 10 пъти по-висока от скоростта на звука

Снимка: Twitter

Руските сили са изстреляли хиперзвукова ракета "Кинжал" по Украйна, използвайки изтребител-бомбардировач Су-34 за първи път, съобщиха руските държавни медии, което може да отбележи тактическа промяна в начина, по който Кремъл използва военновъздушните си сили във войната, пише Нюзуик.

"Самолетът Су-34 използва хиперзвукова ракета "Кинжал" по време на въздушния удар", съобщи в понеделник подкрепяната от Кремъл агенция ТАСС.

Руската "Кинжал", известна още като хиперзвуковата ракета "Кинжал" или "Килджой", бързо се превърна в редовна характеристика на руските ракетни удари срещу Украйна малко след като Кремъл започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Според съобщения на руските държавни медии ракетата е използвана за първи път в битка в средата на март 2022 г. Военновъздушните сили на Украйна са казали на няколко пъти, че Москва е нанесла удари с "Кинжал" на украинска територия, въпреки че за тях се съобщава по-рядко от други видове руски ракети.

Ракетите с въздушно изстрелване обикновено се изстрелват от руския МиГ-31К от съветската епоха, а не от двумоторния свръхзвуков изтребител-бомбардировач Су-34.

Доклади на руските държавни медии предполагат, че московските стратегически бомбардировачи Ту-22М3, както и изтребителите-бомбардировачи Су-34 могат да бъдат модифицирани да носят "Кинжал", но това е първата индикация, че нов комплект самолети успешно е изстрелял "Кинжал".

Модификацията на Су-34 е "логична стъпка" за руската армия, според Сидхарт Каушал, научен сътрудник в базирания в Лондон мозъчен тръст Royal United Services Institute.

Това също ще освободи много от руските самолети МиГ-31, за да действат като прехващачи по фронтовата линия, каза той пред Нюзуик. В този вид роля "техните далекобойни радари и прехващачи R-37 се оказаха полезни за руснаците като инструмент за задържане на украинските самолети", добави той, като каза, че радарната система на МиГ-31 може теоретично да идентифицира крилати ракети и действа като средство за защита от подобни заплахи.

"Ако използването на Су-34 като ракетна установка освободи МиГ-31, може да видим повече от тях в отбранителни роли срещу самолети и крилати ракети, особено ако украинската ракетна заплаха за руските сили в Крим стане по-остра", твърди Каушал.

Москва хвали "Кинжал" като едно от своите "неудържими" оръжия от следващо поколение, способни да се движат със скорост 10 пъти по-висока от скоростта на звука. Въпреки това западни експерти предполагат, че етикетирането на "Кинжал" от Москва като хиперзвуков е подвеждащо и че "Кинжал" може да не е толкова неуязвим за противовъздушната отбрана, колкото Русия твърди.

"Всички индикации показват, че "Кинжал" е проста балистична ракета с въздушно изстрелване" с ограничен капацитет за коригиране на курса, а не истинско хиперзвуково оръжие, каза военният експерт Дейвид Хамблинг по-рано пред Нюзуик.

Командирът на ВВС на Украйна, генерал-лейтенант Микола Олесчук, каза, че Украйна успешно е "Кинжал", изстрелян от МиГ-31К в началото на май 2023 г. По-късно Пентагонът потвърди, че управлявана от Украйна система Patriot е прихванала руски Ракета "Кинжал", която високопоставен източник в Министерството на отбраната на Русия" отхвърли в руските държавни медии като "пълна заблуда".

До средата на юни Киев съобщи, че е свалил повече от две дузини ракети "Кинжал" през последните месеци. Очевидната уязвимост на "кинжал" е вероятно изненада и неудобство за Русия, каза британското министерство на отбраната в публикация в социалните медии в средата на май.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 139 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания