Отидете към основна версия

11 830 138

Германската система Iris-T, която върши чудеса в Украйна

  • iris-t-
  • ракети-
  • украйна-
  • дронове-
  • шахед

Една от двете предоставени на Украйна системи осигурява в Киев защита на населението и критичната инфраструктура от руските крилати ракети "Калибър" и иранските дронове "Шахед"

Снимка: DW

Дотук те са отблъснали успешно над 100 нападения от въздуха, включително с крилати ракети и дронове, а според производителя и украинската армия успеваемостта им е почти 100%. Какво се знае за ПВО системите Iris-T?

Противовъздушната система Iris-T, която Германия предостави на Украйна за защита на украинските градове и цивилното население в тях, се справя отлично, пишат редица германски медии.

По информация на Diehl Defence, германската фирма производителка на тези установки, дотук те са отблъснали успешно над 100 нападения от въздуха, включително с крилати ракети и дронове. Германската обществена телевизия ZDF цитира Харалд Бушек от ръководството на фирмата, който казва, че украинските военни им съобщават за почти 100 процентова успеваемост на отбранителната система.

Ефективна срещу ракети и дронове

И други германски медии посочват, че Iris-T се доказва като много ефективна в Украйна. Една от двете предоставени на Украйна системи осигурява в Киев защита на населението и критичната инфраструктура от руските крилати ракети "Калибър" и иранските дронове "Шахед", информира АРД.

От германска гледна точка тази система може да се окаже ключова за европейската система за противовъздушна отбрана. В момента с нея се провеждат тестове и в Балтийско море, добавя германската обществена телевизия. Инициативата European Sky Shield беше обявена от германския канцлер Олаф Шолц преди една година в Прага, припомня АРД.

Защитен похлупак над градовете

Германия е предоставила дотук на Украйна две системи Iris-T. "Много скоро" предстои доставката на трети комплекс, а по-късно и на още четири, потвърждава Бушек пред АРД. Медията цитира и началника на военновъздушните сили на Германия Инго Герхарц, който казва, че тази система "ежедневно спасява човешки животи" в Украйна.

Според производителя системата за противовъздушна отбрана Iris-T SLM осигурява защита срещу атаки от самолети, хеликоптери, крилати ракети и балистични ракети с малък обсег. Тя може да прихваща цели на височина до 20 километра и разстояние до 40 километра. Друго от предимствата е това, че отбранителният комплекс може да поразява едновременно множество цели. Така например през пролетта на тази година Iris-T се е справила успешно с руско нападение срещу Киев с 13 дрона, всички от които са били поразени, посочва АРД. По този повод вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" пише, че това оръжие "върши чудеса" в Украйна.

Образно казано, над района в обсега на Iris-T се разпъва своеобразен защитен похлупак. Една такава система е достатъчна за защитата на средно голям град от порядъка на Нюрнберг или Хановер, пише на свой ред ZDF.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 115 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: