Отидете към основна версия

1 556 3

Барозу: България и Румъния няма да влязат в Шенген и догодина

  • барозу-
  • шенген-
  • европейската комисия-
  • присъединяване-
  • българия-
  • румъния

Има твърде голяма съпротива в ЕС срещу присъединяването ни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния и България няма да бъдат приети в Шенген и през 2014 г. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в интервю за френския тв канал TF1, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите на Барозу, срещу присъединяването на двете държави към шенгенското споразумение има твърде голяма съпротива в ЕС. Той припомни, че през октомври против евентуалното ни допускане в шенгенското пространство се обявиха Германия, Франция и Холандия.

В интервюто си за френската телевизия Барозу заяви, че въпросът за разширяването на Шенген се смесва по невероятен начин с темите за имиграцията, Лампедуза, чуждестранните работници. Трябва да отстраним това смесване, иначе ще станем свидетели на подем на екстремистките движения, които ще тласнат Европа в опасна посока, коментира той.

Главната причина за отказа може би се крие във факта, че от 1 януари догодина падат официално всички ограничения за придвижване на трудови мигранти от новоприетите страни членки на ЕС към по-старите. На този фон медиите в някои държави разгръщат пропагандна кампания за негативните последици от нахлуването на работна ръка от Източна Европа по време на криза, когато безработните в страните на еврозоната са се увеличили до 19 милиона.

Според председателя на ЕК европейският континент пази в историята си лоши примери за подобни прояви на ксенофобия и шовинизъм. Трябва да избегнем това, добавя той. Барозу уточнява, че България и Румъния са извън Шенген, макар и технически готови.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини