Last news in Fakti

12 Ноември, 2013 18:26 1 535 3

Барозу: България и Румъния няма да влязат в Шенген и догодина

  • барозу-
  • шенген-
  • европейската комисия-
  • присъединяване-
  • българия-
  • румъния

Има твърде голяма съпротива в ЕС срещу присъединяването ни

Барозу: България и Румъния няма да влязат в Шенген и догодина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния и България няма да бъдат приети в Шенген и през 2014 г. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в интервю за френския тв канал TF1, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите на Барозу, срещу присъединяването на двете държави към шенгенското споразумение има твърде голяма съпротива в ЕС. Той припомни, че през октомври против евентуалното ни допускане в шенгенското пространство се обявиха Германия, Франция и Холандия.

В интервюто си за френската телевизия Барозу заяви, че въпросът за разширяването на Шенген се смесва по невероятен начин с темите за имиграцията, Лампедуза, чуждестранните работници. Трябва да отстраним това смесване, иначе ще станем свидетели на подем на екстремистките движения, които ще тласнат Европа в опасна посока, коментира той.

Главната причина за отказа може би се крие във факта, че от 1 януари догодина падат официално всички ограничения за придвижване на трудови мигранти от новоприетите страни членки на ЕС към по-старите. На този фон медиите в някои държави разгръщат пропагандна кампания за негативните последици от нахлуването на работна ръка от Източна Европа по време на криза, когато безработните в страните на еврозоната са се увеличили до 19 милиона.

Според председателя на ЕК европейският континент пази в историята си лоши примери за подобни прояви на ксенофобия и шовинизъм. Трябва да избегнем това, добавя той. Барозу уточнява, че България и Румъния са извън Шенген, макар и технически готови.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Милков

    1 0 Отговор
    На кой му пука какво е казал някой си европейски бюрократ?! Отдавна не ни интересувате, г-н Барозу! Двойните стандарти и лицемерието Ви отвращават българите, които и вие, както бившия министър-председател считате за "лош мат'риал" и хора "второ качество"... България е съществувала много векове преди, да се появят и нароят безбройните ви европейски държавици! Ние сме оцелявали в много трудни условия и много често въпреки "загрижеността" на европейците за нас. Необходими са ни малко повече самочувствие и увереност в силите и възможностите, които за съжаление Вие европейските бюрократи упорито ни отнемате. Т.нар. "европейски лидери", ведно с дипломатите на САЩ нямат никаква представа за народопсихологията на Балканите и това неведнъж е възпламенявало войни и конфликти. Спете спокойно, г-н Барозу и наздраве!
  • 2 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    Ама иначе нашите гьотверени са готови да ви подарят всичко.Нашите четници от двеста и четиридесета чета ще дадат мило и драго за да ни управлява чужд феодал срещу някаква комисионна.И земята ще ви дадат,и електроцентралата ни ще закрият,и нова няма да построя,и газово трасе ще прокарат,и шистите ще ви дадат да преработвате,и в Черно море петрол ще ви дадат да добивате,и народа ще го изтребят с провеждания геноцид и много други неща ще направят за рахата на чуждия феодал.Туй гьотверенлъка е много лошо заболяване.
  • 3 Vasil Stoev

    0 0 Отговор
    Как ще ни приемат,нали всичките талибани от тук ще отидат при тях.