Отидете към основна версия

3 017 79

Макрон: Руските знамена няма да бъдат допуснати на Олимпийските игри в Париж

  • франция-
  • париж-
  • олимпиада-
  • олимпийски игри-
  • русия

Президентът на Франция заяви, че решението за участието на руски спортисти трябва да бъде в ръцете на Международния олимпийски комитет (МОК)

Източник: БГНЕС

Френският президент, Еманюел Макрон, обяви, че руските знамена няма да бъдат допуснати на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Той направи това изявление в интервю за спортния вестник "L'Équipe", обясняйки, че няма място за руските знамена на игрите в светлината на военни престъпления и депортации на деца, извършвани от Русия. Той подчерта, че има "консенсус" по този въпрос, цитира news.bg.

Президентът изрази мнение, че решението за участието на руски спортисти трябва да бъде в ръцете на Международния олимпийски комитет (МОК). Той посочи, че МОК трябва да реши какво място да даде на руските спортисти, които са се подготвяли цял живот и могат да бъдат жертви на режима на Кремъл.

Тази декларация идва след дебати и напрежение в продължение на месеци по въпроса за участието на руски и беларуски спортисти в международни събития след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. МОК препоръча руските и беларуските спортисти да се състезават като неутрални, без национален флаг или химн, което бе предмет на критика от страна на украинското правителство.

Кметът на Париж Ан Идалго през февруари изрази желание руските спортисти да не участват в игрите, въпреки препоръките на МОК.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 85 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: