Отидете към основна версия

1 757 10

Трафикът на метамфетамини в Афганистан се разраства бързо

  • наркотици-
  • афганистан-
  • оон-
  • дрога-
  • метамфетамин-
  • трафик на наркотици

Талибаните въведоха забрана на наркотиците в цялата страна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Трафикът на метамфетамини в Афганистан и съседните страни се разраства бързо, съобщи днес в доклад Службата на ООН по наркотиците и престъпността, предаде ДПА, съобщи БТА.

По данни на службата в периода между 2017 г. и 2021 г. конфискациите на този вид наркотик са се увеличили почти 12 пъти. За конфискации на метамфетамини с предполагаем произход от Афганистан съобщават страни от ЕС, Близкия и Средния изток, Югоизточна Азия и Източна Африка, се казва в доклада.

Въпреки това различни региони и държави от Югозападна Азия до Югоизточна Европа участват в трафика на хероин и метамфетамини преди те да достигнат до основния пазар. Метамфетаминът е известен със своя стимулиращ ефект и се произвежда изцяло или частично по синтетичен път.

Според доклада на Службата на ООН по наркотиците и престъпността за изработването на метамфетамини в Афганистан се използват някои растителни вещества, а в други производствени процеси се включват лекарства за настинки и различни химикали. По данни на службата се забелязва също и намаляване на търговията с хероин в Афганистан. След връщането им на власт талибаните въведоха забрана на наркотиците в цялата страна, което доведе и до намаляване на производството на опиум.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: